НОВИНИ

И.д. директорът на "Хоризонт" подаде оставка след протест пред БНР

Изпълняващият длъжността директор на програма "Хоризонт" Николай Кръстев подаде оставка след скандала със свалянето от ефир и отстраняването от ресор на журналиста от БНР Силвия Великова. Впоследствие стана ясно, че тя е възстановена на ефир от следващата седмица, връща се и в ресора си. Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка защо излъчването на "Хоризонт" беше спряно за няколко часа днес. По обед журналисти се събраха пред сградата на Националното радио в защита на свободното слово.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:23, 13.09.2019
Чете се за: 02:32 мин.
У нас

Морален акт. Така Николай Кръстев определи подаването на оставката си. Вчера той е взел решение да промени графика на програма "Хоризонт", с което Силвия Великова временно е свалена от ефир.

Николай Кръстев - БНР: Не ми е оказван натиск, сам взех това решение.

Поводът - радиото е било санкционирано от СЕМ във връзка с изнасяне на данни за непълнолетно лице. Силвия Великова е трябвало да даде обяснения по този случай, както и защо е била в ефир ,без да прекрати отпуската си. Отстранена е временно, за да й бъде връчен констативен акт.

Николай Кръстев - БНР: За да може да се концентрира, да го кажем така, върху тази част. Моята отговорност е свързана с това, че моето действие предизвика вълна от мога да кажа недоумение. в програма Хоризонт, така и извън БНР.

Според Николай Кръстев Великова е останала с грешно впечатление, че отстраняването й е за постоянно. Тя отрече.

Силвия Великова, журналист: Какво значи грешно да съм разбрала, като ми казват на събитието, на което си и е планирано отива еди кой си колега, ресорът ти го поема еди кой си колега, а теб те командировам в Стара Загора?

Събитията в радиото предизвикаха силен обществен отзвук. В знак на подкрепа към Силвия Великова днес пред БНР се събраха журналисти от различни медии.

Диана Янкулова - журналист, БНР: Тук съм в подкрепа на свободната журналистика, и на свободната мисъл в обществената медия.
Силвия Чолева - журналист, БНР: Срам ме е от това, което става.
Снежана Тодорова - председател на СБЖ: Да се отстрани толкова известен журналист, носител на толкова национални и международни награди, това е много груба грешка и потъпкване правата на журналистите.

Ръководството на радиото излезе с официална позиция, в която заявява, че Управителният съвет е изслушал Николай Кръстев и споделя становището му, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръчва да има плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми. За целта препоръчва да бъде определен по още един журналист във всеки ресор.

Реакция имаше и от премиера Бойко Борисов. Той каза, че вчера лично се е обадил на Великова, която познава от години като журналист.

Бойко Борисов - министър-председател: Като чух за тази глупост, която са се сътворили, разпоредих, защото аз не го познавам директора на БНР, помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите, а не се меси, и му казах, че все пак обаче съм и председател на партия, което ме прави и шеф на най-голямата парламентарна група в парламента, която е гласувала за неговия избор, и ако не оправи това безобразие, днес сутринта няма да дойда в Русе, а ще отида в парламента и ще поискам парламентарната група да му вземе оставката или да му поиска оставката. Какво повече да направя?Главанаци е точната дума. Как могат и то днес, а бе просто имам чувството, че го правят нарочно.

Скандалът коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Свободата няма цвят, ако не се обединим всички срещу мракобесието и диктатурата, които се налагат в страната, те ще ни отнемат свободата на всички ни, без оглед на цвета. За нея трябва да воюваме всеки ден и заедно.

Тази сутрин между 6 и 11 часа сигналът на програма "Хоризонт" бе спрян заради планирана профилактика. Решението за това бе оповестено късно снощи. Точно тогава трябваше да бъде излъчено предаването "Преди обед" с водещ Силвия Великова. От прокуратурата обявиха, че предвид статута на БНР като стратегически обект е разпоредена незабавна проверка. Тя е възложена на ДАНС, СЕМ и КРС.

;

Отстраняването на Силвия Великова предизвика силен отзвук в обществото и събра журналисти и граждани пред радиото.

До бързата развръзка на случая и връщане на журналистката в ефир според нея се е стигнало заради обаждане късно снощи от Бойко Борисов, за което той потвърди.

А първият работен ден на Николай Кръстев като директор на програма "Хоризонт" се оказа и последен. Вчера изненадващо и за него той е бил назначен на поста. Като недоразумение той определи случилото се с журналиста Силвия Великова и призна, че е допуснал грешка, която се дължи на липсата на административен опит.

;

Българското национално радио, както и БНТ, са стратегически обекти за националната сигурност и като такива в случай на бедствие, авария или някаква криза трябва да предупредят населението. Именно затова пълното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" повдигна въпроси и вече тече проверка на институциите

Директорът на БНР Светослав Костов и подалият оставка Николай Кръстев тази вечер дават обяснение в ДАНС за причините, довели до спирането на програмата. Очаква се проверката да приключи до три дни.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души са обвинени за търговия с органи
Четирима души са обвинени за търговия с органи
Историческата комисия с Македония отново не постигна консенсус
Историческата комисия с Македония отново не постигна консенсус