НОВИНИ

Пьонгчанг преживява икономически бум заради Олимпиадата

Олимпийската столица Пьонгчанг преживява икономически бум в процеса на подготовка на игрите. Цялата страна се надява да материализира олимпийския дух в дългосрочни икономически ползи. Според някои оценки те ще достигнат 50 милиарда долара. Вижте какво донесоха игрите на местните хора.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:35, 08.02.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Нова инфраструктура, високоскоростни железници, най-модерни съоръжения за зимни спортове, две олимпийски селища с десетки 25-етажни блокове и общ капацитет 7 000 души.

Южнокорейската провинция Пьонгчанг е коренно преобразена с 13-те милиарда долара, вложени в подготовката на игрите.

Чун До Жон - местна жителка: Всичко това беше поле, нямаше пътища, сега е много по-добре.

Много от местните жители са временно настанени до завършване на новите им жилища.

Чун До Жон - местна жителка: Разрушиха дома ми и построиха нов стадион. Живея тук от 30 години, видяла съм много промени.

При продадени близо 80% от всички отпечатани билети, възможностите за бизнес са повече от добри. Само новият олимпийски стадион за 109 милиона долара има 35 000 места. Цялата провинция Пьонгчанг е с население 40 000. Свой шанс за печалба вижда дори и жител на Сеул, който е отворил ресторант.

Чо Хун Сам - ресторантьор: Заради Олимпиадата дойдох тук, за да започна бизнес. Очаквам да спечеля много пари.

В дългосрочен план Южна Корея се надява спортните съоръжения да привлекат посетители от цяла Азия и така да развие туристическия отрасъл, който сега дава едва 1,8 на сто от Брутния вътрешен продукт.

Дже Кук Сим - губернатор на Пьонгчанг: Нашите хора вече доброволно са свалили цените. В духа на всеобщия принос за подготовка на игрите искаме да сме сигурни, че на туристите няма да липсва нищо.

Игрите в Сеул през 1988 г. разшириха обхвата на южнокорейската дипломация към Източна Европа, улесниха демократичния преход в страната и показаха пред света успешното ѝ развитие. 30 години по-късно очакванията са за еквивалентни дипломатически, политически и икономически ползи при вече утвърдени зад граница технологични и културни продукти.

;

Повече новини от предстоящите Зимни олимпийски игри в Корея четете на спортния информационен сайт на БНТ sport.bnt.bg.

Зрителите на БНТ ще могат да наблюдават на живо най-интересните моменти от Олимпийските игри в южнокорейския град Пьонгчанг, които ще се проведат от 9 до 25 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията за закрила на детето инициира Седмица на дигиталната грамотност
Агенцията за закрила на детето инициира Седмица на дигиталната грамотност
Почина изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов
Почина изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов