НОВИНИ

Икономическите сценарии за Брекзит

Според евроскептиците - запазването на членството на Великобритания в ЕС ще струва на данъкоплатците 80 милиарда британски лири. Противниците на Брекзит пък твърдят, че ще се отвори дупка в бюджета от 30 милиарда паунда.Кошмар от бюрокрация и регулации, които спъват развитието или клуб, който помага на бизнеса в Европа да расте. Ако британците кажа "Не!" на евросъюза, ще поемат по една неутъпкана пътека, а визията на двата лагера - "за" и "против" за страната след Брекзит е коренно различна. Какви са икономическите сценарии за кралството? Репортаж на Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:44, 19.06.2016
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Ако Лондон реши да поеме по тежкия път на развод с Брюксел, ще се активира член 50 от Лисабонския договор, който предвижда 2-годишна процедура за излизане на страна-членка от съюза.

При такъв изход евроскептиците рисуват Великобритания като страна с възможност сама да проектира икономическата си среда. Според тях ще бъдат подписани много по-изгодни двустранни търговски споразумения, стриктните европейски регулации няма да спъват бизнеса, по-облекчените регулации ще привлекат повече инвестиции, ще спестят и 10 милиарда паунда - нетната сума, която Лондон внася в европейския бюджет.

В източен Лондон компанията "Форман и синове" произвежда пушена шотландска сьомга за износ от 1905-та година насам.

Ланс форман - собственик на компания: Наистина е много изнервящо постоянно да се съобразяваш с дребни правила. Ще ви дам пример от миналата година. Похарчихме хиляди паунди за нови опаковки за пушената сьомга само за да имаме предупредителен знак на гърба, който гласи - "Съдържа риба". Това е лудост.

В една от най-големите пъб-вериги в кралството висят плакати за излизане от Евросъюза.

Тим Мартин - мениджър на верига пъбове: Трудно е да се каже къде свършва Великобритания и къде започва Европейският съюз. Дори регулациите за сградите се определят от Брюксел, работните условия - навират си носа навсякъде.

Привържениците на членството в ЕС правят апокалиптични прогнози. Брекзит отваря дупка от 30 милиарда паунда в британтския бюджет, а възстановяването ще продължи дори до 2030-та година.

Според тях британската икономика ще изпадне в дългогодишна рецесия и ще се е свила с 6 на сто през следващите 5 години, паундът ще поевтинее с 15% спрямо долара, без работа ще останат около 380 хиляди британци, Лондонското сити вече няма да бъде център на европейските финансови пазари, банките изтеглят бизнеса си към континента, а подписването на двустранни търговски споразумения ще отнеме дори десетилетие.

Алън Хоган е собственик на компания за производство на сайдер. Едва 10% от продукцията е предназначена за Евросъюза, най-големият пазар за него е Русия.

Алън хоган - собственик на компания: Нашата продукция пресича най-малко 5 граници преди да стигне Русия. В момента ни трябва един документ. Не мога да си представя при излизане от Евросъюза как тези държави ще кажат - Продължавай, Хоган, карай си сайдера към Русия, използвай границите ни." Няма начин.

Един от ресторантите на брега на Темза внася продукти за изисканата си кухня предимно от Италия.

Рут Роджърс - собственик на кафе: Внасяме толкова продукти от Италия, работим с италиански винопроизводители, пътуваме често до там. Наела съм и много хора от други европейски държави, които наистина помагат на бизнеса ми.

Бизнесът е разединен, Великобритания е разединена. А какво следва ако кралството се разведе с Брюксел никой не може да прогнозира със сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Аспарухово две години по-късно: деретата са все така опасни
В "Аспарухово" две години по-късно: деретата са все така опасни
Започна големият финал на Надиграй ме в училище
Започна големият финал на "Надиграй ме в училище"