НОВИНИ

Илияна Йотова: Без доверие няма как да градим единство

"Когато сме рамо до рамо, когато не се делим, само тогава успяваме. Това е най-големият урок от българската история, който трябва да препрочитаме. Много по-важен е от красивите думи, които ще чуем на днешния ден.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в град Неделино, където заедно с неговите жители и гости отбеляза Деня на Съединението.

илияна йотова без доверие градим единство
bnt avatar logo
от БНТ
14:57, 06.09.2019
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Вицепрезидентът посочи, че политическата конфронтация измести разговора за бъдещето развитие на България и апатията на хората към институциите и политиците е най-голямата криза в момента.

„Без доверие няма как да градим единство“, отбеляза вицепрезидентът Йотова. „Няма как да успяваме, когато тежките думи на омразата и конфронтация заместват енергията да създаваме перспективата за България. В единението на народа е силата и мощта на една държава“, заяви вицепрезидентът.

„Малко са примерите в българската история за такова могъщество на един народ. Преди 134 години нямаше значение кой е княз, кой комита, кой политик, кой общественик, кой обикновен човек. Всички застанаха като един, изправиха се срещу политически кроежи и интереси на Великите сили, за да защитят и отстоят обединението на българския народ“, подчерта в приветствието си Илияна Йотова.

;

Вицепрезидентът изтъкна голямата роля на водачите, които успяха да вдъхнат вяра и самочувствие на българския народ, че може да се бори за своето единение, потъпкано от Берлинския конгрес. „Ако един договор може да разкъса територии, то няма сила, която да разкъса душите и волята на българите да бъдат заедно“, отбеляза Илияна Йотова.

„Често пъти чуваме, че днес нямаме големи каузи. На тези хора аз казвам: Каква по-голяма кауза от тази да имаме модерна, просперираща и стабилна България, дом за всички българи. България, която подарява мечти на децата си и им дава шанс за развитие в родината“, заяви вицепрезидентът Йотова.

Вицепрезидентът поздрави жителите на Неделино по повод 45 години от обявяването му за град. Илияна Йотова изтъкна родолюбивия дух на родопчани. „Вие сте добрият пример за всички българи за единство“, посочи вицепрезидентът.

Държавата трябва да се върне в малките общини, с по-голяма грижа и внимание, за да има работа за младите хора, а не да заминават на гурбет, призова Илияна Йотова и подчерта, че Смолянският регион е най-бързо обезлюдяващият.


;

Вицепрезидентът Йотова пожела успех на XVIII Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие. „Родопите са непресъхващ извор на самородни таланти, които покоряват сърцата на хора от цял свят“, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът определи неделинския двуглас, който извира от душите на неделинци, като живия символ на България.

Кметът на община Неделино Боян Кехайов подари на Илияна Йотова кукла с традиционна неделинска носия, изработена от самодейците на Неделино.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вучич: Сърбия не може да признае независимостта на Косово без компромис
Вучич: Сърбия не може да признае независимостта на Косово без компромис
10 години по-късно
10 години по-късно