За три дни в най-разгорещените спорове за ключовите постове в европейските институции се появиха имената на трима българи. Според вицепрезидента Илияна Йотова, това е оценка за самите личности, но и за ролята на България тази част на Европа, в която има много залози и предстоят много важни промени.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: Интригата определено се заплита. Спряга се дори името на председателя на ПЕС - Сергей Станишев за председател на ЕП. Все още е рано да коментираме имена. За мен би било наистина голяма чест като българка на тази авторитетна институция начело да застане българин, но познавайки атмосферата вътре в групата на социалистите, едва ли така лесно ще преглътнат това, защото ЕП е по-малкото, което биха могли да получат. Естествено, че ЕК продължава да бъде май-важният европейски орган. Поста на председател на ЕП плюс още един пост за социалистите за върховен представител за външна политика би могъл да създаде един доста добър екип и много сериозни размествания, познавайки господин Станишев, и господин Борел, в по-нататъшната европейска политика.
Сергей Станишев е сред вариантите за председател на Европарламента

Сергей Станишев е сред вариантите за председател на Европарламента

Трети ден продължават усилията на лидерите от ЕС да изберат председател на Европейската комисия. В срещата участва и българският премиер Бойко Борисов...