НОВИНИ

Илияна Йотова се срещна със студенти от Медицинския университет в София

Да се подобрят условията, по които български младежи от историческите ни диаспори, кандидатстват за висше образование у нас. Такава инициатива задвижи видепрезидентът Илияна Йотова. За целта трябва да се осъвременят две постановления на Министерството на образованието, които били приети през 90-те години. Йотова се срещна със студентите от Медицинския университет в София.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
22:45, 24.04.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
илияна йотова срещна студенти медицинския университет софия

Това, което е довело тези млади хора у нас е желанието да учат на езика на дедите си. Алиса Мойови идва от Призрен, Косово. Следва в Медицинския университет вече 5-та година.

Алиса Мойови - студент в Медицинския университет-София: Винаги ми е било мечта!

С прецизността на медик поставя няколко диагнози на системата. Първата - неуредици при получаване на българско гражданство.

Алиса Мойови - студент в Медицинския университет-София: Проблемът идва с издаването на документ, които се казва "български произход". Процедурата е дълга като цяло.

Получила документа чак на четвъртата година от пребиваването си.

Илияна Йотова - вицепрезидент на България: Предстои много сериозна реформа в Държавната агенция за българите в чужбина удостоверението въобще като вид документ трябва да бъде премахнато, тъй като се създава възможност за доста злоупотреби с него.

Друг проблем - студенти разказват, че в началото им се налагало да се разбират с преподаватели на английски език.

Един от основните проблеми на чуждестранните студенти с български произход е, че когато дойдат в България не знаят добре български език. Започват обучението си със сложна терминология, имайки базови познания по езика от бабите си.

В някои райони има курсове по български език за бъдещите студенти.

Алиса Мойови - студент в Медицинския университет-София: Но за съжаление в определени периоди, на определени места това не се случва поради липса на средства.

След като изслуша студентите вицепрезидентът обеща, че в края на май ще ги срещне с всички отговорни за решаването на проблемите. Сред тях ръководства на университети, както и представители министерствата на външните работи, на образованието и МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки загинаха при наводнения в Южна Африка
Десетки загинаха при наводнения в Южна Африка
Източиха банковата сметка на жена с увреждания в Русе
Източиха банковата сметка на жена с увреждания в Русе