НОВИНИ

Илияна Йотова: Трябва да има европейско решение за отношенията с Турция

Въпросът за отношенията с Турция трябва да има европейско решение. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на официално честване на Деня на франкофонията в Министерството на външните работи.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
17:57, 20.03.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Йотова отбеляза, че страната ни е предприела няколко стъпки от чисто дипломатически характер като според нея оттук-нататък много сериозно трябва да бъдат поставени на масата бъдещите отношения с Турция на европейско ниво, а не всяка страна да се опитва да реши проблема сама за себе си. Вицепрезидентът коментира, че не е прецедент Турция да бъде канена на среща на върха на ЕС и посочи, че нищо не пречи тя да бъде поканена на следващия Европейски съвет.

Според Йотова процесите са повече от тревожни и ако е необходимо, може да се направи и извънредна среща на Европейския съюз. Йотова каза още, че не помни друго правителство като настоящото служебно, което да е поставено в толкова сложна ситуация при организирането на избори.

"Очаквате ли намеса на Турция в българските избори по-категорична в сравнение с предишни години и как да противодействаме на нея?
Илияна Йотова, вицепрезидент: "Мисля, че до този момент турската страна достатъчно категорично се намеси в нашите избори, което предизвика и отговора на българската държава, но пак казвам, отношенията с Турция не могат да бъдат страна по страна, не могат да бъдат стъпка по стъпка. Както виждате, дори Европа се раздели на тема Турция. Затова искаме общоевропейски отговор на тази ситуация. Аз лично не очаквам каквито и да било нови предизвикателства във връзка с изборите след една седмица."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна пролетното подрязване на дърветата в София
Започна пролетното подрязване на дърветата в София
В Дамаск се водят ожесточени сражения между армията и бунтовниците
В Дамаск се водят ожесточени сражения между армията и бунтовниците