НОВИНИ

Илхам Тохти получи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта

Наградата беше връчена на дъщерята на Илхам Тохти от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли в Страсбург. Самият Илхам Тохти е осъден на доживотен затвор за сепаратизъм. Европейският парламент настоява за неговото незабавно освобождаване от правителството на Китай.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:26, 18.12.2019
Чете се за: 00:53 мин.
По света
илхам тохти получи наградата сахаров свобода мисълта

Уйгурският правозащитник и икономист Илхам Тохти получи наградата за свобода на мисълта "Сахаров". В Европарламента той беше представен от своята дъщеря, която получи наградата от негово име. Самият Илхам Тохти е в затвора.

"С присъждането на тази награда приканваме китайското правителство да освободи незабавно Тохти и призоваваме за зачитане на правата на малцинствата в Китай", каза по време на награждаването председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.
Илхам Тохти е посветил живота си на борбата за правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че проповядва мир, самият той е обвинен в сепаратизъм и получава доживотна присъда на показен процес през 2014 г.

"Бих искала да благодаря на Европейския парламент на всички, които направиха възможно получаването на наградата "Сахаров" на моя баща", каза Джахар Илхам, дъщеря на Илхам Тохти.
"За мен е чест да съм в ЕП, за да получа наградата от името на баща ми. Откровено казано не зная къде е баща ми днес, през 2017 г. за първи път чух нещо за него, не съм го виждала от 2013 г., когато ни разделиха на летището в Пекин, бяхме тръгнали за САЩ, където той щеше да е гостуващ преподавател. Тогава ми дадоха шанс да пътувам само аз и баща ми настоя за това. Днес съм в Страсбург благодарение на това негово настояване", разказа Джахар Илхам.

Тя обяви, че вероятно никога няма да може да се върне в Китай и да се види със своето семейство.

Джахар Илхам обърна внимание на всички номинирани за наградата и че трябва да продължат да се борят за своите каузи, за каузата на уйгурите включително. И апелира към Европейския съюз да настоява за мирното разрешаване на конфликтите от подобен мащаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емили ОРайли е преизбрана за европейски омбудсман
Емили О'Райли е преизбрана за европейски омбудсман
Българска следа във финансов скандал в Австрия
Българска следа във финансов скандал в Австрия