НОВИНИ

Има арестуван за нападението срещу автобуса на Борусия (Дортмунд)

Един човек е арестуван, а полицията продължава издирването на втори заподозрян, във връзка с вчерашното нападение срещу автобус на германския футболен отбор "Борусия Дортмунд". Две са основните версии на разследващите. Близо до мястото на инцидента е намерено писмо, в което се споменават атентата на Коледния базар в Берлин в края на миналата година, както и военните операции в Сирия. Автентичността му се проверява. Не е изключена и версията писмото да е опит да бъде подведено разследването, за да се прикрият следите на крайнолеви организации.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:00, 12.04.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Футболистът на Борусия (Дортмунд), който вчера беше ранен при тройна експлозия, е опериран успешно. Марк Бартра се чувства добре. При взривовете срещу автобуса на тима той получи прорезни рани на ръката.

Радикални ислямисти или крайнолеви организации - германската прокуратура все още не изключва нито една от двете версии за това кой стои зад нападението срещу Борусия (Дортмунд). Версията за тероризъм става причина разследването да бъде поето от германската федерална прокуратура. Три бомби избухнаха до клубния автобус на отбора, в момента, в който играчите тръгваха за мач. Според някои медии е имало и четвърто взривно устройство, което не се е задействало.

Фрауке Кьолер, говорител на прокуратурата: "Експлозивите са били пълни с метални шрапнели. Част от тях са се забили в седалките на автобуса. Късмет е, че нямаше по-тежки последствия".

Близо до мястото на нападението са намерени три писма, които говорят за връзки с радикални ислямисти. Бележките започват с думите "В името на Аллах...", а в тях се споменават атентата в Берлин през декември миналата година и военните операции в Сирия.

Авторите на писмата заплашват да продължават с нападенията срещу популярни германски личности. Сред тях е и канцлерът Ангела Меркел, защото "нейни самолети летят над земите на Халифата".

Германски военни участват във въздушно-разузнавателни акции в Сирия, със самолети "Торнадо" от 2015 година. Тези писма обаче са написани на немски, разпечатани са от компютър, а върху тях липсват характерните за "Ислямска държава" символи. Има вероятност те да са опит за подвеждане.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Всички сме потресени. Прокуратурата и разследването правят всичко, за да изяснят какво се е случило".

Вече е арестуван един заподозрян радикален ислямист, още един се издирва.

Фрауке Кьолер, говорител на прокуратурата: "В хода на разследването, двама души, за които се знае, че имат уклон към радикалния ислям, попаднаха във фокуса на криминалистите. Апартаментите им са претърсени, един от тях е задържан".

В същото време в интернет се появи и друго писмо, което навежда разследващите към втора работна хипотеза - връзка между експлозиите и крайнолеви организации. Според публикуваното в антифашистки онлайн портал съобщение, атаката е отмъщение за мекия подход на Борусия към неонацистките и расистките им фенове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щраусите от село Константиново
Щраусите от село Константиново
Всички билети за финала на Евровизия 2017 в Киев вече са продадени
Всички билети за финала на "Евровизия 2017" в Киев вече са продадени