НОВИНИ

Има ли бум на въшките?

Един стар проблем отново се появява в много столични училища. Има ли бум на въшките и защо борбата с тях става все по-сложна - разказва Диана Миткова.

Диана Миткова
от Диана Миткова
08:45, 12.03.2017
7447
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Цветелина е майка на петокласничка. Разказва ни, че всеки месец се сблъсква с неприятния проблем детето й да се върне от училище с въшки.

Цветелина Георгиева - майка: Липсата на информация от училищните власти и от медицинското лице, и нехайството на всички, довеждат до системна експлоатация на детските глави. Не малък проблем е това, че препаратите не помагат и почистването на ръка понякога има пропуск.

Според Цветелина един от проблемите е, че децата в училище не се проверяват редовно за въшки.

Цветелина Георгиева - майка: На времето нашите класни ръководители в час на класа ни проверяваха за въшки. Не е чак толкова срамно и обидно да се проверяват децата веднъж в месеца и да може да се контролира. Всеки един родител няма време ежедневно да се рови в главата на детето си и ако от време на време училищните власти бъдат така добри да ни информират, че проблемът отново се е разраснал и е влязъл в училищата, бихме могли да се преборим. Но сами няма как.
Д-р Наталия Спиридонова - директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ: През последните две години наистина имаше завишен брой на сигналите, които родителите изпращат до нас като институция, която контролира този проблем, като за началото на 2017 година мога да ви уверя, че броят на тези сигнали значително е намалял.

Децата от 1-ви до 4-ти клас трябва да се проверяват за въшки всяка седмица, а от 5-ти до 7-ми клас веднъж в месеца.

Д-р Наталия Спиридонова - директор на дирекция „Надзор на заразните болести" в РЗИ: Правим текущи проверки, за да можем да помогнем на медицинските специалисти с методична помощ и там, където е необходимо, дори да ги подкрепим в разговора им с родителите.
Д-р Симеонка Цацова - специалист по детски болести: Майките в съвремието са много заети. Необходимо е често, дори всеки ден или през два три дни да се проверява косичката на детето, като особено се оглеждат добре зоните в тила, зад ушите и под бретона.

Родители се притесняват, че срещу въшките не помагат нито препаратите, нито класическия народен лек - смес от газ, мас и оцет.

Д-р Симеонка Цацова - специалист по детски болести: Тази смес всъщност не убива въшките, а само ги задушава и е необходимо след това старателно да се свалят гниди и въшки от косата. Важно е да се знае, че тази смес е опасна за деца под 2-годишна възраст, тъй като има опасност от задушаване на детето от изпаренията на газта.

Педиатрите препоръчват един път седмично детето да се пръска с профилактичен спрей, а редовната проверка остава най-основната превантивна мярка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имитатор на Джъстин Бийбър с над 900 обвинения за сексуален тормоз на деца
Имитатор на Джъстин Бийбър с над 900 обвинения за сексуален тормоз на деца
Благотвoрителна кампания осигурява коли за абитуриенти в неравностойно положение
Благотвoрителна кампания осигурява коли за абитуриенти в неравностойно положение