НОВИНИ

Има ли дискриминация при приема на първокласници?

Върховната административна прокуратура е образувала преписка заради дискриминация в десетки училища на територията на страната със съмнение за нечестен прием. Установено е, че педагогически съвети са давали предимство за деца с родители, които са на постоянен трудов договор в сферата на образованието и в държавната администрация.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова Георги Воденичаров
19:58, 14.11.2017
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Твърде е рано да се говори за санкции, защото органът, който има правомощия в случая, е Комисията за защита от дискриминация, която трябва да установи действително ли има дискриминация. Това ще стане ясно на заседание утре от 10.30 ч.

Съмненията на Прокуратурата са категорични - установени са 143 училища, където е имало подобни допълнителни критерии за прием според работата на родителите на децата.

Повечето от тези училища са общински, научи БНТ.

;

Два месеца след публично обявения като най-честен прием на първолаци в столицата, прокуратурата е на път да извади на светло порочна практика. Има ли дискриминация на ученици, чиито родители работят в системата на образованието и в държавната администрация? От прокуратурата смятат, че приемът в много училища е бил опорочен.

Виктор Малинов, прокурор във Върховната административна прокуратура: Тази професия на тези родители лишава другите деца, чиито родители са с други професии, да участват наравно в едно класиране.

Как се стига до тук? Тази година за първи път пилотно в София бяха въведени единни критерии за прием в първи клас. Предимствата като постоянен адрес в близост до училището, предимство за деца на самотни родители и за сираци. И наред с тях Столичният общински съвет утвърди и три допълнителни критерии по преценка на педагогическите съвети на всяко училище. Но се оказва, че ръководствата на доста училища са преценили предимство да имат деца с родители на държавна работа в образованието и общината.

Виктор Малинов, прокурор във Върховна административна прокуратура: Повече точки за родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, Столична община или държавната администрация. В друго училище - дете, на което само един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация. Трети критерий - дете на работещи в сферата на образованието.

Критерият за това родителите да работят в системата на образованието установихме в сайтовете на няколко столични училища. От тук възниква въпросът защо педагогическите съвети са допуснали този критерий, за който има основателни съмнения, че е дискриминационен.

Още не е ясно колко деца вече са приети с предимство според допълнителните критерии. Утре на публично заседание Комисията за защита от дискриминация трябва да се произнесе дали действително има дискриминация при приема в първи клас.

;

Въпросът защо е допуснат този дискриманационен критерий остава, което екипът на „По света и у нас“ ще запита комисията утре на обявеното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече заети и по-малко безработни отчете Националната статистика
Повече заети и по-малко безработни отчете Националната статистика
Опасно дърво в центъра на Варна
Опасно дърво в центъра на Варна