НОВИНИ

Има ли картел на пазара за горивата?

Преди два месеца Комисията на защита на конкурецията обвини в картел 6 компании на пазара на горива. Има установен обмен на ценова информация и провеждане на обща ценова политика на дружествата, обявиха тогава от КЗК. Днес в парламента се събра временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на гориваза картела при горивата. В студиото на "Още от деня" мнението си за цените на горивата изказаха зам.-председателят на ПГ на Реформаторския блок Мартин Димитров и депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров.

bnt avatar logo
от БНТ
18:39, 14.12.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Според Мартин Димитров на пазара на горивата има съществени аномалии. Много хора в България, които твърдят, че цените у нас са нормални гледат крайната цена. По думите на Димитров трябва да се гледа цената без ДДС и акциз, тази цена у нас дълго време беше над средноевропейската.

Той даде за пример български сайт, който прави сравнение на цените на бензина по области. Там се посочва, че най-ниска цена на бензина днес е в Русе и Варна. Димитров попита каква е логиката в Бургас, където има голям производител да са на 18-то място, т.е доста по-висока. Според същия този сайт най-високата цена на бензина днес е в София, където търсенето е по-голямо и това е поредната аномалия според Димитров, защото там където търсенето е по-голямо сваля цените.

Според европейски сайт днес цената на бензина и дизела в България без данъците е по-висока от тази в Австрия и Германия.

;

По думите на Емил Димитров цените у нас са доста по-ниски от тези в Европа.

Той изказа благодарност на една от рафинериите, която единствена се оказала, че има газоспасители, пожарникари и то добре облечени и са успели да сменят фланеца на една от цистерните в Хитрино и на практика са направили нещо уникално за Европа. Димитров поясни, че от 4 рафинерии само една има добре оборудвани кадри и техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бенефис на актьора Любомир Кънев
Бенефис на актьора Любомир Кънев
Историята на Стефан - един от героите в Хитрино
Историята на Стефан - един от героите в Хитрино