НОВИНИ

Има ли нарушения при депото за строителни отпадъци във "Враждебна"

Единственото депо за строителни отпадъци в София няма да бъде закрито, каквото е изискването от Европейския съюз. Идеята е експлоатацията му да продължи, а около него да се изгради парк. Жителите на "Враждебна" обаче не са съгласни, те искат депото да бъде напълно премахнато от квартала им. Освен от разрастването на депото, хората от района се оплакват от много камиони и шум и сигнализират за запалвания на сметището и изхвърляне на опасни нестроителни отпадъци.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:24, 01.12.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

И от общината, и от дружеството "Софинвест" , което стопанисва депото във "Враждебна", са категорични, че рекултивация на сметището се извършва паралелно с неговата експлоатация. Жителите на района обаче не виждат същинско облагородяване, а точно обратното - депото става все по-голямо.

Теодор Сотиров: С всеки изминал ден сметището става все по -голямо на височина, редовно виждаме, че се изхвърлят най-различни боклуци, не само строителни отпадъци, често се вижда, че има и дим, тоест нещо там се пали.

Камионите, които влизат за разтоварване на строителни материали трябва да минат през кантар. Tе трябва да бъдат и проверени за състава на отпадъците, които карат. Екипът ни обаче не забеляза подобна проверка, въпреки че прекарахме там повече от час.

Петър Трайков, директор на "Управление на отпадъци" СО: Винаги на мястото на разтоварването има представители на оператора, които проверяват дали това е каквото е заявено и какво се разтоварва на място.

От общинското дружество "Софинвест" ни обясниха, че депото ще бъде закрито едва, когато се запълни капацитетът му.

В писмото изпратено от тях пише и че се "Предвижда създаването на паркова зона, която ще превърне депото за строителни отпадъци, в атрактивно място за отдих и спорт."

Петър Трайков, директор на "Управление на отпадъци" СО: Доста усилия са положени, в момента трябва да се каже, че работят две инсталации за рециклиране на самото депо.

Депото ще се експлоатира поне още 15 години. За създаването на паркова среда наоколо обаче все още се търси финансиране. Хората от района не приветстват идеята и дори са готови на протест.

Теодор Сотиров: Малко странно ще изглежда боклуци и до тях парк.

Проблеми с нерегламентирано изсипване на строителни отпадъци има в цяла София. В Малинова долина вече са се образували малки планини.

Димитър Дилчев, кмет на район "Студентски": Хващали сме много строители, които изсипват и боклуци, и земна маса, те си понасят своята отговорност, но е невъзможно целият този обем да бъде пазен 24 часа.

Това са частни терени и ако бъдат намерени собствениците, на тях им се съставят предписания да изчистят имотите си. Опитът обаче показва, че това се случва чак когато мястото е предвидено за строеж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жива панделка за съпричастност към болните от СПИН
"Жива панделка" за съпричастност към болните от СПИН
Ще се превърнe ли България в автоморга на стари дизели?
Ще се превърнe ли България в автоморга на стари дизели?