НОВИНИ

Има ли нередности при приема на първокласници?

Комисията за защита от дискриминация ще разгледа преписката на прокуратурата за нечестен прием в десетки училища в страната. Върховната административна прокуратура оспорва предимството за децата, чийто родители са на постоянен трудов договор в сферата на образованието и държавната администрация.

bnt avatar logo
от БНТ
07:08, 15.11.2017 (обновена)
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Според тях това предимство дискриминира останалите кандидати. Оказва се, че критерият е въведен с решение на педагогическите съвети в 143 училища у нас. Допълнителните критерии за прием в първи клас не са били заложени в наредбата на образователното министерство, а били политика на училищата.

Това коментира пред БНТ заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Тя каза още, че критерият за месторабота на родителите е обявен за дискриминционен от община Пловдив и е бил премахнат от изискванията за прием в първи клас.

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката: В новата ни наредба имаме и допълнителни критерии. Последният критерий е други критерии, които не са дискриминационни, а са свързани с достъпа до образование. Така, че всъщност тази година това, което направихме в нормативната уредба е изключително важно, за да може наистина всички да имат равен достъп и нашата основна цел е да имаме качествено образование навсякъде, във всяко едно училище.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес започва Коледният пост
От днес започва Коледният пост
От днес всички автомобили трябва да са със зимни гуми
От днес всички автомобили трябва да са със зимни гуми