НОВИНИ

Има ли нещо необичайно във времето в България през последните 30 години?

На фона на водната криза остава въпросът наистина ли 2019 година е била суха година. Данните на Националния институт по метеорология и хидрология показват, че зимата е наистина суха. Но в никакъв случай не можем да говорим за драстично суха година, показват данните за валежите за 30 години назад. 2019 година например е била с около 15% по-суха от нормалното, но за тенденция за засушаване не може да се говори. Има ли нещо ненормално във времето през последната година коментират специалисти.

bnt avatar logo
от БНТ
20:55, 26.01.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Лилия Бочева, ръководител "Метеорологични и експериментални данни": Това определение "Времето полудя" го чуваме прекалено често.
Проф. Георги Рачев, климатолог: Имало е години с още по-драстична суша.

И данните го потвърждават.

Лилия Бочева: По-сухи от нея са определено 2000-та, когато беше действително една много суха година. 90-та, 92-ра, 93-та година.

Че 2019 г. не беше суха, показват не само данните. Вероятно го помнят и хората, които през лятото на миналата година се молиха дъждът да спре.

Лилия Бочева: Имахме поредица от проливни валежи, наводнени населени места, обявяване на бедствено положение, скъсани язовирни диги.

Месеци по-късно молитвата е за сняг. Ако през миналата година по това време цели населени места бяха затрупани, днес сняг там няма. А някои градове ще изпратят и този месец без никакви валежи.

Проф. Георги Рачев: Сега големите световни центрове не дават надежда февруари и март да бъдат с нормални валежи. Прогнозата е те да бъдат малко по-топли и с по-малко от нормата валежи.

Но и това не се случвало за първи път.

Лилия Бочева: Това, че през тази зима нямаме сняг и валежи не е нещо, което да не се е случвало. То се е случвало и в съвсем близките години.

Климатолозите са категорични - природата не ни е спряла водата. И предупреждават, че след сухата зима, пролетта може да дойде с проливни дъждове. И не бива да има изненадани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица
МОСВ: Преустановено е замърсяването на река Марица
Крайната десница в Италия очаква нова изборна победа
Крайната десница в Италия очаква нова изборна победа