НОВИНИ

Има ли незаконен бизнес с български визи?

Турски туроператори обвиняват консула ни в Истанбул Ангел Ангелов, че ощетява турско-българския туризъм, защото Консулството е отказало акредитации за издаване на визи на 22 турски туристически агенции. Отговорът на външно министерство - туроператорите представят невярна информация и с издадените визи осигуряват влизане в страната ни на хора, които не са туристи. По темата работи Диана Тодорова.

bnt avatar logo
от БНТ
11:38, 28.08.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Външното ни министерство отчита рязко увеличение на случаите, в които турски туристически агенции подават заявления за визи в консулството ни в Истанбул, но в последствие разрешението за влизане у нас не е ползвано за туризъм. Срещу комисионна някои фирми са представяли пред консулството ни туристически ваучери без покритие, за да изпълнят формално изискванията и техните клиенти да получат българска виза.

Проверка на Външно министерство показва, че някои от гражданите, които са получили туристически визи, не са пребивавали в посочените в туристическите ваучери хотели у нас. За други граждани е установено, че са правили опити да преминат в други държави с фалшиви документи.

Потърсихме собственика на един от турските туроператори, на които е отказана акредитация. Туристическата агенция работи от 22 години, а у нас води туристи от 2009-та година насам, предимно в ски курортите. Досега фирмата е получавала акредитация от консулството ни в Истанбул многократно. За последните три години туроператорът е довел в България 7 500 турски туристи.

Бюлент Кайъкчъоулу, собственик на туристическата агенция:
Ние не правим търговия с визи. Всички наши плащания преминават през суифт системата, никога не плащаме пари на ръка. Ако Външното министерство в действителност иска да раздели фирмите, които правят търговия с визи, от тези, които правят туризъм, може да изиска от всяка фирма направените плащания и трансфери и тогава ще си проличи кой се занимава с търговия с визи.

Въпросните акредитации представляват разрешение туристическата фирма да внася заявления за туристически визи от името на своите клиенти в консулството ни. От външното ни министерство уточняват, че фирмите, с отнета акредитация, няма да се допускат в консулската ни служба в Истанбул, но техните клиенти и всички турски граждани остават със свободен достъп.

Бюлент Кайъкчъоулу, собственик на туристическата агенция:
Планираните турове ще прехвърлим на други пазари. Вече започнахме разговори със ски-дестинации в Сърбия и в Австрия.

В отговор на наше запитване, от Външно министерство посочиха, че нарушения са засечени не само при турски туроператори, но и при фирми от Русия, Украйна, Беларус, Казахстан, Иран, Ливан и Кувейт. Преди месец е отнета акредитацията на украинска фирма, а с ирански туроператори това се случвало почти всяка година. От Турско-българското сдружение на инвеститорите в туризма посочват, че през миналата година у нас са почивали 600 000 турски туристи, а приходите от техния престой са около 500 милиона евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на село Крислово строят навес в църквата
Жителите на село Крислово строят навес в църквата
Френски съд остави в ареста Мурад Хамид
Френски съд остави в ареста Мурад Хамид