НОВИНИ

Има ли нужда ЕС от нова обща външна политика?

Европейският съюз води погрешна външна политика спрямо Русия и Китай. Това беше една от най-споделяните тези на дискусия за предизвикателствата пред европейската дипломация, организиран от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт". След предстоящите избори Европа ще бъде разделена на две - поддръжници и противници на идеята за обединена Европа, каза пред форума вицепрезидентът Илияна Йотова.

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 23.04.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Сякаш светът е пред остър завой - не знае какво ще изскочи, с каква скорост да го премине и какви ще са последствията, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Както никога досега, на предстоящите избори Европа ще се раздели не толкова по политически партии, а на привърженици и противници на европейския проект, убедена е Йотова, като отбеляза и една притеснителна тенденция в началото на предизборната дискусия у нас.

Илияна Йотова- вицепрезидент на Република България: За съжаление европейската тема липсва на този етап от българската дискусия, от българския дебат, да не говорим за това, че теми като отношенията на Европа като глобален играч, като всички ние сме част от нея, с останалия свят е тема лукс, тя не присъства по никакъв начин в обществения и публичен дебат в България.

Европейският съюз трябва да вземе съдбовно решение дали има нужда от обща външна политика и докъде да се простира тя, беше посочено в днешната дискусия.

Илияна Йотова даде пример с емигрантите - страна с външна граница като България беше оставена в голяма степен да се оправя сама, а този състав на Европейската комисия нямаше куража да провежда стабилна политика.

Чуха се и критики по отношение на поведението на Брюксел към Русия и Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 е спечели безапелационно титлата
Нефтохимик 2010 е спечели безапелационно титлата
Коалиция за България ще настоява за прекратяване договорите на Марица Изток
"Коалиция за България" ще настоява за прекратяване договорите на "Марица Изток"