НОВИНИ

Има ли опасност от разпространение на морбили у нас?

В сезона на почивките лекарите с предупреждение към родителите на най-малките - деца под една година да избягват пътувания в Сърбия и Гърция. Двете ни съседки отчитат рекорден брой заболели от морбили, а първата ваксина срещу заболяването се прави на 13-я месец. Световната здравна организация обяви рекордно висока заболеваемост от морбили в Европа за 2018-та. У нас са регистрирани 8 случая на морбили, но те не са довели до разпространение на заразата. Диана Тодорова провери къде пътуването може да бъде рисково, ако нямате имунизация.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:40, 22.08.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Франция, Грузия, Гърция, Италия, Русия, Сърбия и Украйна. Тези държави отчитат над 1000 заболели от началото на годината. Само в Украйна заразените с морбили са около 23 000 души.

д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекар: Предпазването от заразата може да стане единствено, когато се направи ваксина, имунизация срещу съответното заболяване.

Най-малките пациенти на д-р Колев обаче могат да бъдат ваксинирани след първия си рожден ден.

д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекар: Би трябвало да се избягват такива пътувания. Единственото, което могат да направят родителите на тези малки деца, е да избягват контакти с местни хора по всякакъв начин.

Световната здравна организация предупреди, че за първите 6 месеца на годината заболелите от морбили в Европа са почти два пъти повече от заразените за цялата 2017-та. Само в Сърбия има 14 смъртни случая.

д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: До момента имаме 8 вносни случая, половината при чужди граждани, половината при българи. И въпреки това, вътрешно предаване на вируса не се е осъществило.

За да се предотврати предаването на заразата, 95% от населението на една страна, трябва да е ваксинирано.

д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: По отношение специално на имунизацията против морбили, в зависимост от това за кой прием говорим - дали за първия на 13 месеца или за реимунизацията на 12 години и за кой регион говорим, тя варира горе-долу в тесни граници от 88 - 89% до 95 - 96%. Така че не ни е лошо покритието, но има още какво да желаем.
д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекар: Проблемът са децата, чиито родители отказват да ги имунизират, защото по този начин общият обществен имунитет спада.

От началото на година заради усложнения при заразата в Европа са починали 37 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Солени глоби за отмъкване на бяло камъче от плаж в Гърция
Солени глоби за отмъкване на "бяло камъче" от плаж в Гърция
Все повече мъже излизат в бащинство заради по-високи доходи
Все повече мъже излизат в бащинство заради по-високи доходи