НОВИНИ

Има ли опасност преговорите за Брекзит да завършат без сделка?

Европейският съюз е притеснен от позицията на Великобритания за бъдещата граница със Северна Ирландия. Това е поредната тема от преговорите, по която Брюксел и Лондон не могат да се разберат, след като до сега не беше постигнат напредък и по въпросите, свързани с правата на гражданите и финансовите задължения на Великобритания.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:35, 07.09.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света
Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзит: Великобритания иска Европейският съюз да преустанови прилагането на своите закони, на своя митнически съюз, и единен пазар на бъдещата нова външна граница на Евросъюза. Великобритания иска да използва Ирландия като някакъв вид прецедент за своите бъдещи митнически отношения с Евросъюза. Това няма да стане. Креативността и гъвкавостта не могат да бъдат за сметка на целостта на единния пазар и митническия съюз. Няма да е честно нито за Ирландия, нито за ЕС.
;

Засега никой не може да отговори на въпроса има ли опасност преговорите да завършат без сделка. Никой не знае дали до 30-и март 2019, когато Великобритания трябва да е напуснала ЕС, ще има сделка.

Главният преговарящ от страна на ЕК Мишел Барние заяви, че липсата на сделка не е неговият план, но не отрече, че кеиптъ му изключва тази възможност. Предстои да видим какво ще стане, но отношенията между Брюксел и Лондон приличат на дипломатическа война, а не на преговори. Мишел Барние изрази разочарование, че Лондон бие отбой за финансовите си задължения към ЕС. Лондон заяви, че ще плаща до 30-и март 2019 г., но Бпюклес смята, че трябва да плаща до 2020 г., защото е приета 7-годишна мярка, гласувана от Дейвид Камерън през 2013 г. и не е справедливо 28 страни да плащат за 29.

Границата между Ирландия и Северна Ирландия е също щекотлив въпрос. Брюксел иска да избегне твърда граница, но като че ли Лондон иска именно това.

;

Преговарящите тук в Брюксел са песимистично настроени и най-голямото притеснение е за съдбата не европейците, които живеят във Великобритания. Не е ясно дали тя ще спре да приема хора, които не са високо образовани.

Вече с интерес се очаква следващият кръг от преговори по-късно този месец, но се очаква с интерес и речта на Тереза Мей, посветена на Брекзит, защото отдавна не е говорила по темата. Предстои да се види има ли промяна от позицията си, която изрази, след като загуби изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители се оплакват от побой в детска градина
Родители се оплакват от побой в детска градина
Как да разберем дали печелим от масовата приватизация?
Как да разберем дали печелим от масовата приватизация?