НОВИНИ

Има ли смисъл от чипирането на кучета

С 200 лева ще бъде глобен всеки стопанин на куче, който не сложи чип на домашния си любимец. Това е записано в Закона за ветеринаро-медицинската дейност. Всяко куче, което е регистрирано, вече трябва задължително да е с поставен микрочип. Има ли обаче смисъл в това да чипираме домашния си любимец - по темата работи Благой Цицелков.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
07:16, 08.02.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Чипирането е факт вече близо десет години у нас. За столичани то отдавана е задължително. Но така и не се намери конторолен орган, който да осъществи контрол върху регистрирането на домашни питомци.

В София по неофициални данни живеят над 200 хиляди кучета. Регистрирани са обаче едва 20 хиляди. От тях по-малко от половината имат чип, въпреки че за столичани то е задължително вече няколко години.

Това са и основните мотиви на законодателя, да бъде въведена мярката. Със задължителното чипиране на кучета, се очаква "на светло" само в двумилионият град да излязат близо 180 хиляди домашни питомци. Кой обаче ще осъществи контрола? От Общината така и не успяха да осигурят събеседник по темата.

Чипирането излиза между 30 и 50 лева. Освен пари за ветеринарите, то ще се донесе и солиден приход в бюджета. Защото сега стопаните, които не са регистрирали своите животни, не заплащат данъци за тях.

Ветеринар показа как става чипирането и обясни, че животното не изпитва никаква болка.

След като се чипира кучето, следва регистрацията на неговия чип в системата на Българската агенция по безопасност на храните. Тя заработи в началото на 2012-а. Но данните от нея са след 2013-а. Т.е. ако сте си регистрирали кучето преди това, трябва отново да посетите лекарския кабинет на ветеринария.

И сега нашата система действа само на локално ниво. Не е свързана с тази на ресорните агенции в Европейския съюз.

Венцислав Рангелов, Балканска база данни за идентификация на домашни любимци: Европейската сисетмата може да се синхронизцира, но това струва пари.

Сметката за сега се плаща от стопаните. Има възможност и за безплатно чипиране на кучето с отпадане на годишния данък. Теодора осиновила кучето си Анимъл Рексю, оттам поставили чипа, оставало само да бъде регистриран.

Според организацията "Четири лапи" само задължително чипиране може да намали изоставянето на кучета и котки, както и техните кражби. Дали въвеждането на новите законови правила ще доведе и до реален контрол...предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасен път до училище за деца от три общини
Опасен път до училище за деца от три общини
Япония призова за сурови санкции срещу Пхенян
Япония призова за сурови санкции срещу Пхенян