НОВИНИ

Има ли срив и на Българската фондова борса?

Как сривът на борсите отвъд океана ще повлияе на нашия пазар? Има ли спад и на Българската фондова борса? Финансови консултанти и банкери успокояват, че поне засега България не е пряко зависима от процеса. Могат ли да се правят прогнози обаче за развитието оттук нататък, мненията събра Илина Бисерова.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
20:33, 06.02.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Има ли повод за притеснение, или спадовете и пиковете на борсовите индекси са естествени? Едно е ясно - отражение има и при нас, но минимално.

Васил Големански - изп.дир. на Българска фондова борса: Сривът вчера на щатския пазар се отрази на източните пазари, в Азия. Ние последвахме.

Сривът отвъд океана не се корени само в една причина. У нас, днес борсата също пострада, но все още основният индекс е положителен.

Васил Големански - изп.дир. на Българска фондова борса: Общо взето и при нас има спад на пазара, индексът поне до преди малко, докато бях в офиса, беше около 2,5 надолу.
Петко Вълков - банкер и финансов консултант: На практика той заличи ръстовете от последните 2-3 седмици, но въпреки това той остава положителен.

Българската икономика и населението няма знаци за тревога, това са по-скоро част от нормалните борсови процеси. Дали сривът на Дау Джоунс е лека корекция на пазара или всъщност става въпрос за по-дългосрочно понижение, тепърва предстои да разберем.

Петко Вълков - банкер и финансов консултант: Ако следващите няколко дни продължат със спадове и пазарът направи голяма корекция от над 10%, може да кажем, че пазарът отива вече към фаза дългосрочна корекция. Напълно нормална корекция на пазара особено след такъв невиждан 9-годишен ръст.

Според финансистите трудно може да се направи паралел с кризата преди 10 години.

Петко Вълков - банкер и финансов консултант: Днес ситуацията е коренно различна, лихвите и без това са ниски, компаниите са изключително солидни, банките преминаха стрестестове и икономиките са в процес на силни ръстове.

Засега търговците са в очакване как ще отворят борсите в сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още няма коалиционно споразумение и ново правителство​ в Германия
Все още няма коалиционно споразумение и ново правителство​ в Германия
Жалби забавят строежа на бъдещата магистрала Русе - Велико Търново
Жалби забавят строежа на бъдещата магистрала Русе - Велико Търново