НОВИНИ

Има ли уловка въпросът за референдума в Македония - анализ на Костадин Филипов

Какво е бъдещето на Македония по пътя на страната към ЕС и НАТО, какво означава компромисът за името с Гърция и какъв ще е изходът от предстоящия референдум - по тези теми гост в Сутрешния блок на БНТ1 беше журналистът Костадин Филипов.

bnt avatar logo
от БНТ
09:13, 24.09.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Според македонската конституция и ЦИК на Македония, най-малко 50% плюс един глас от вписаните в избирателния списък трябва да участват в референдума, за да бъде легитимен, обясни Костадин Филипов.

От тези около 900 000 гласа поне половината трябва да изберат отговора "Да". Това е твърде вероятно, тъй като Зоран Заев, който настоява за новото име, има достатъчна подкрепа - 400 000 гласа, които е получил на местните избори миналата година, както и твърдата подкрепа на Албанския блок (около 250-260 000).

Ключов политически проект в Македония, по думите на Филипов, остава въпросът за членството на страната в НАТО и ЕС. Затова и въпросът за референдума е обвързан с това членство. Той е формулиран така: "Подкрепяте ли членство на Македония в НАТО и ЕС, и на Договора от Преспа?". Според журналиста първата половина на въпроса трябва да изтегли подкрепа и за втората половина, тъй като в нея е по-големият проблем.

И още - защо всяка от балканските страни е длъжна да направи компромис по пътя към ЕС - вижте целия разговор с Костадин Филипов във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Като на живо: Авиосимулатор пресъздава усещането да летиш в Космоса
Като на живо: Авиосимулатор пресъздава усещането да летиш в Космоса
Уреди изгарят заради често спиране на тока в Мартен, жителите готвят протест
Уреди изгарят заради често спиране на тока в Мартен, жителите готвят протест