НОВИНИ

Има ли заговор за смяна на Тереза Мей срещу сделка за Брекзит?

Двама министри от кабинета на премиера Тереза Мей отрекоха да искат поста й на фона на спекулации за готвен вътрешен преврат срещу нея. Изявленията им бяха опровержение на съобщения в британски медии. Междувременно, петицията за отмяна на Брекзит вече събра подкрепата на над 5 млн. души.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:22, 24.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Има ли желаещ за поста на Тереза Мей? Засега изглежда, че не. На фона на унищожителните критики за работата й и на кризата с излизането на британците от Европейския съюз, вестник "Сънди таймс" гръмко обяви, че "Краят е близо. Тя ще си отиде до 10 дни".

Според изданието, 11 министри от правителството готвят заговор за смяната на премиера, а за нейн наследник е сочен Дейвид Лидингтън - вторият човек след Тереза Мей в правителството. Той декларира, че няма желание да я измести, а да си постоянно редом с премиера - по думите му, "лекува от всякакви остатъци от амбиция да искаш да вършиш тази работа".

Дейвид Лидингтън, заместник на британския премиер: Не, не мисля, че изпитвам каквото и да е желание да заема мястото на министър - председателя. Тя върши фантастична работа.

Другият сочен за наследник на Тереза Мей е министърът на околната среда Майкъл Гоув.

Майкъл Гоув, министър на околната среда: Не мисля, че е време да сменяме капитана на кораба. Сега трябва да следваме правилния курс, а премиерът следва правилния курс. Премиерът Тереза Мей е в резиденцията си Чекърс, където работи със свои съпартийци по предложения преди започващата утре седмица, която е последният шанс да се намери най- благоприятния вариант за Брекзит.

Парламентът ще обсъжда как страната да се раздели с Евросъюза. Ако споразумението за напускане, договорено между Лондон и Брюксел, не бъде прието от Камарата на общините, кабинетът ще предложи алтернативни възможности. Брюксел даде срок на британците да напуснат до 12 април, ако решат това да стане без сделка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия
20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия
Имотният скандал във властта: Цачева не вижда нарушения, БСП иска оставки
Имотният скандал във властта: Цачева не вижда нарушения, БСП иска оставки