НОВИНИ

В последния момент: Има подадена оферта за машините за изборите

Има оферта за машинното гласуване. Фирмата подала документи е "Лирекс БГ" ООД. Офертата постъпи в последните 13 минути от обявения краен срок. Управителят на фирмата увери ЦИК, че ще направи всичко възможно да се справи с доставката на машини за 26-ти март. Дали обаче "Лирекс БГ" ООД ще бъде допусната да осъществи поръчката, тепърва ще се разбере.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:27, 22.02.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Точно в деня в, който стартира предизборната кампания - на 24-ти февруари, Централната избирателна комисия ще реши дали офертата на фирма "Лирекс ООД" е изрядна и ще може да осигури 12 хиляди и петстотин машини, както и да прецени финансовите параметри, предложени от фирмата.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Към момента комисията следва да се събере, за да може да прегледа представените документи, да заседава и оттук нататък да продължи с останалите, с техническото предложение, което ще бъде представено.

Управителят на фирмата увери представителите на ЦИК и журналистите, че фирмата е сред водещите в областта на информационните технологии. Била с над 25-годишен стаж и с множество офиси. Стана ясно, че ще работят с партньори. Според управителя, машините могат да бъдат осигурени за седмица, но винаги има риск.

Манол Илиев - управител на "Лирекс БГ" ООД: Няколко пъти проверявах дали в дружеството има вълшебници феи, оказа се че няма. Въпреки всичките ни усилия, те все пак са ограничени и не включват такива способности. Искам да кажа, че към настоящия момент все пак не мога да дам твърди гаранции.

В ситуация, в която има подадена оферта, но още не е ясно дали все пак ще има машинно гласуване председателят на Конституционния съд Борис Велчев коментира само, че ако се случи да няма това ще даде основание за искания за касиране на изборите.

Борис Велчев - председател на Конституционния съд: Очаквате да се произнеса предварително най-малкото, защото може да се окажете прави, някой наистина да оспори изборите на това основание. Вие добре знаете, че това е възможност да се обжалват изборите, ако някой се възползва от нея тогава трябва да се произнесем. Предварителни индулгенции или становища, които да предрешат въпроса не мога да давам.

Ако комисията прецени, че фирмата с офертата не отговаря на условията може да удължи срока за подаване на документите. Всичко ще стане ясно в 17:30 часа в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меглена Кунева: ОП Наука и образование е в опасност заради министър Денков
Меглена Кунева: ОП "Наука и образование" е в опасност заради министър Денков
Радев подписа указ за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР
Радев подписа указ за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР