Има повече актове, но и повече катастрофи от началото на годината

С 12 по-малко са загиналите по пътищата на България за първите 4 месеца от годината в сравнение със същия период за миналата година. Тежките катастрофи обаче дори са се увеличили със 128, а ранените - с 276 . Това съобщиха служители на отдел "Пътна полиция" при отчитането на резултатите от полицейската операция през миналата седмица за невръчени фишове и неплатени задължения.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
преди 2 години
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

При специализираната полицейска акция от 30 април до 6 май, за неплатени глоби към КАТ са отнети 254 книжки.

Проверени са 8468 шофьори и пътници и са съставени над 400 000 фиша и актове за различни провинения на пътя. За първото четиримесечие установените нарушения са близо 115 000 повече спрямо миналата , в същото време тежките катастрофи са се увеличили.

Иво Писанов, "Административно-наказателна дейност", "Пътна полиция": Ефектът от превантивната дейност, ефектът от наказателната дейност е видим с намаляването на жертвите - 12. И една жертва да е по-малко пак е успех, но 12 жертви по-малко не е изобщо по-малко, а увеличението на ПТП-тата и пострадалите в тях участници вече е тема на съвсем друг разговор.

По време на акцията шофьори се оплакаха, че са си платили задълженията, но това не било отчетено в системата на МВР. Оттам обясниха, че става дума за неправилно попълване на платежните. Миналата година в парлaмента беше обсъдено предложението във всяка патрулка да има и пос терминал, за да има по-висока събираемост на глобите, но идеята не беше одобрена. Все пак от "Пътната полиция" не отхвърлят възможността скоро колите им да бъдат оборудвани.

Петър Соколов "Контрол на пътното движение, "Пътна полиция": Трябва да се разработи технически, след което да бъдат инсталирани, така че когато имаме готовност, ще бъдат поставени такива терминали.

От понеделник започва нова акция, този път насочена към тежкотоварните автомобили и автобусите.

Топ 24
Най-четени