НОВИНИ

Има руски интерес към газов хъб в България

Русия е заинтересована да участва в проект за газов разпределителен център в България, но при положение, че ЕК одобри такъв проект. Това стана ясно след края на заседанието на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, което се състоя в София. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която заедно с икономическия министър Божидар Лукарски, е съпредседател на комисията, подчерта, че газовият хъб ще бъде изцяло съобразен с европейските изисквания.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева Оператор: Недялко Данов
17:11, 28.01.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

След среща при премиера, за кратко прекъснала заседанието, българо-руската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество приключи работата си с подписване на протокол и договор, свързан с продължаване експлоатацията на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Българската страна представи концепцията за изграждане на газов хъб, който предвижда у нас да се събира и разпределя газ от различни източници. Съпредседателят от руска страна на комисията потвърди, че Москва е заинтересована от такъв проект.

Сергей Герасимов, зам.-министър на правосъдието на Русия: Единственото, което ни сдържа от по-сериозен оптимизъм, е липсата засега на одобрение от страна на Европейската комисия, която трябва да одобри цял ред документи, включително технически, без което по-нататъшното развитие на проекта ще е трудно.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подчерта, че проектът за хъб изцяло ще бъде съобразен с европейското законодателство.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Ние работим много активно с нашите европейски партньори от Европейската комисия, тъй като този проект трябва да съответства напълно на европейското законодателство, да бъде съобразен с всички изисквания. След прегледа на този проект, както от правно, така и от техническо естество, ние разбира се ще запознаем всички заинтересовани страни с тези резултати.

По повод "Южен поток" руската страна заяви, че той е спрян и в близко бъдеще едва ли ще бъде намерено решение. Руско-българските отношения обаче не свършвали с "Южен поток".

Българо-руската междуправителствена комисия заседава за първи път от 5 години насам. За това време, особено след анексирането на Крим от Русия отношенията между европейските страни и Москва се промениха. От санкции и контрасанкции страдат икономическите връзки.

Русия дори свали нивото си на председателство на смесената комисията до заместник-министър на правосъдието. На заседанието сега и двете страни демонстрираха доброжелателност, на практика не останали нерешени въпроси. Министърът на икономиката Божидар Лукарски подчерта, че България е член на Европейския съюз и не може да не спазва ангажиментите си. Били са обсъдени възможности за намаляване на загубите от санкциите.

Божидар Лукарски, министър на икономиката: По-конкретно в областта на малките и средните предприятия на България и Русия беше постигната договореност за изграждане на съвместни предприятия за консервиране на плодове, зеленчуци на територията на Русия и със съвместно участие на български технологии за изграждане на парници и и оранжерии.

И двете страни заявиха големи очаквания от сътрудничеството в туризма. Според руската страна България може да поеме потока от руски туристи, които заради руските санкции срещу Турция сега ще търсят нови дестинации. България от своя страна ще съдейства с финансови облекчения, включително с евентуално намаляване цената на визите. Следващото заседание на комисията ще се състои догодина в Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 28 януари
Новините в 100 секунди на 28 януари
Искат проверка за принадлежност към ДС на необезпечените кредитори на КТБ
Искат проверка за принадлежност към ДС на необезпечените кредитори на КТБ