COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Има задържан за хакерската атака срещу НАП

Има задържан за хакерските атаки срещу сървърите на НАП. Той работи като служител на компания за киберсигурност, това потвърди пред БНТ началникът на сектор "Компютърни престъпления и киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев.

Александър Марков
от Александър Марков Боряна Черганова
08:21, 17.07.2019
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Вчера в ранния следобед са проведени действия по разследването. Лицето е задържано на работното му място. Иззети са множество носители на информация. На тях се извършват експертизи и в момента. Намерени са следи, които показват съпричастност. Става въпрос за български гражданин.

Атаката порази около 3% от информационните масиви на Националната агенция за приходите. Става въпрос за лични данни и данъчно-осигурителна информация. Атакувана е система, която се използва за възстановяване на ДДС от български граждани, които са извършвали сделки в чужбина. България е ангажирала целия си капацитет за установяване източника на атаката и предотвратяване на бъдещи такива. Страната ни поиска помощ и от Европейската служба по киберсигурност и служби към Еврокомисията. Всички засегнати ще бъдат уведомени лично. Това каза в ефира на БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Топ 24
Най-четени
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Реакцията в Германия след избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК
Реакцията в Германия след избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК