НОВИНИ

​Имало ли е незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти?

Депутатите обсъждат доклада на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. В пленарната зала дойдоха главният прокурор, вътрешният министър и шефове на служби.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:10, 06.12.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
Славчо Велков, БСП за България: Дали има неправомерно установени случаи, случаи на неправомерно прилагане на СРС-та, не само подслушване, спрямо политици и магистрати? Дали сред онези, по които са прилагани СРС-та, политици, има хора, които в момента се намират в тази зала? Има ли от тях председатели на ПГ? Има ли от тях жени, другите съответно са мъже? Не виждам с какво бих нарушил условията за класифицираност на информацията, ако задам този въпрос.
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Ако аз съм подслушван незаконно, не искам информацията за това да се разпространява на други парламентарни групи, за мен би било достатъчно да бъда аз уведомен.

Бойко Рашков, председател на НБКСРС: Ние, в Бюрото вече не можем да гарантираме 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на ограничения на правата им със СРС-та по една причина. Тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури, не отговарят на истината. Нека така да го кажем.


След почивката на депутатите се очаква коментар на главния прокурор и вътрешният министър да коментират изказването на Бойко Рашков.

;

Сериозни критики се чуха от парламентарната трибуна от председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков. Той каза, че бюрото не получава необходимото съдействие от страна на прокуратурата. По думите му има унищожаване на важни веществени доказателства, че има хиляди получени разрешения от съда за използване на СРС-та, но такива не са приложени, без да има обяснение защо.

Бюрото е образувало 88 преписки по искания за проверка дали е било регламентирано използване на специални разузнавателни средства. В пет случаи е установено нерегламентирано използване и хората са били уведомени. Бойко Рашков обясни, че е имало множество случаи, в които не се е взело решение хората, които са били следени и подслушвани, да бъдат информирани за това.

От ляво поставиха въпроса дали има политици, магистрати, журналисти, срещу които са били използвани нерегламентирани СРС-та. Бойко Рашков не даде директен отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на Булгартабак протестираха с плакати Не сме контрабандисти
Служители на "Булгартабак" протестираха с плакати "Не сме контрабандисти"
Тютюнът в гоцеделчевските села  не се изкупува на обещаната цена
Тютюнът в гоцеделчевските села не се изкупува на обещаната цена