НОВИНИ

Имаме ли шанс за медал от Игрите в Рио?

Време е да облечем Олимпийските игри в Бразилия с малко история и статистика. Какви са шансовете за медал на България, къде можем да вземем медал и къде не - вижте в репортажа на Иван Петров.

bnt avatar logo
от Иван Петров
10:42, 31.07.2016
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

България ще участва за юбилеен 20-и път на Летни олимпийски игри. Първото ни появяване е в края на 19 век на първите модерни олимпийски игри в Атина през 1896 година. Там страната ни е представена от швейцарския гимнастик Шарл Шампо.

Най-успешните за България игри са тези в Москва през 1980 година, откъдето си тръгваме с 41 медала.

8 години по-късно делегацията ни поставя личен рекорд по спечелени титли с общо 10 в Сеул.

Българската група е най-многобройна отново в Москва с 270 спортисти.

Общо спечелените медали за страната ни са 212, в 15 спорта. Най-успешни под петте кръга са борците, донесли 67 от тях. Второто място е за вдигането на тежести, където вече практически ни няма на картата, с 36 медала. Леката атлетика е донесла на България 18 медала от Олимпийски игри.

В Рио де Жанейро страната ни ще бъде представена от 51 атлети в 14 спорта. Това е най-малката ни делегация от игрите в Мелбърн през 1956 година, когато участваме с 43-ма спортисти. С липсата на шампион в Лондон преди 4 години България прекъсна една дълга серия от 13 издания на Игрите, в които страната ни неизменно стига до златото в поне една дисциплина.

Преди Лондон това се случва в далечната 1952 година в Хелзинки. Последният български шампион е Румяна Нейкова, която триумфира на гребния канал в Пекин през 2008 година.

На кого залагаме в Рио?

Всички наши спортисти се надяват на върхови постижения, но резултатите през тази година подсказват къде са най-големи шансовете. В момента Антоанета Бонева е сред най-добрите стрелци в света и го доказа няколко пъти тази година. В леката атлетика Мирела Демирева може би е близо до медал, а Ивет Лалова ще търси място във финалите на 100 и 200 метра. Спортист на България за миналата година Габриела Петрова имаше емоционална година, но тя е боец и също може да донесе голямата радост.

Ансамбълът ни по художествена гимнастика е от световна класа и е сред фаворитите за медали. На корта пък Григор Димитров и Цветана Пиронкова ще търсят достойно представяне под петте кръга. Бронзовият медалист от европейското първенство по джудо Ивайло Иванов също ще гледа към почетната стълбичка.

Какво ще видите от Олимпийските игри в Рио?

За пръв път в историята БНТ ще предложи два отделни канала с различна програма на своите зрители. Това означава два пъти повече спорт и HD качество, разбира се, напълно безплатно. Екипът ни от журналисти, режисьори, оператори, тонрежисьори и инженери ще построи една малка телевизия в Международния телевизионен център в Рио, която ще бъде медийният дом на българския спорт. Ще можете да ни намерите и в интернет с нашия специализиран сайт sport.bnt.bg/rio2016, където ще имате възможност да гледате на живо, да видите информация за спортовете, българските спортисти, таблицата с класирането по медали и още много. Станете част от Олимпийските игри с нас, очакват ни невероятни емоции!


За волята на спортистите, за намесата на политиката в спорта и за всичко, което зрителите на БНТ ще могат да проследят - вижте коментара на олимпийската шампионка Румяна Нейкова и на спортния журналист Никола Ибришимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ обещава специална Кино ваканция за най-малките зрители
БНТ обещава специална "Кино ваканция" за най-малките зрители
Първата група спортни коментатори на БНТ излетя за Рио
Първата група спортни коментатори на БНТ излетя за Рио