Въпреки успокоенията и фактът, че коронавирусът е далеч от България, у нас вече има хора, които искат да се изследват за наличие заразата.

И днес граждани са посетили Центъра по заразни и паразитни болести, но това изследване не е по желание или заради притеснение. За наличието на коронавирус ще се изследват само материали на тежко болни и то изпратени от лекар. Създадена е организация - рискови пациенти да бъдат изолирани при необходимост - в инфекциозна болница в специално разкрит кабинет.

Заплахата за Европа за внос на коронавирус е на средно ниво. Усилията и контролът са навсякъде. На летище София се следят основно пристигащите от Москва, Истанбул, Лондон, Париж и Рим - точно това са точките, където се прекачват пътуващите от Китай.

Твърде много неизвестни има все още около коронавируса. Точния начин на предаване не е ясен. Може от човек на човек, но дали има и други варианти - тепърва ще се изследва. Не е ясен и източника - от кое животно е тръгнал. Епидемичните мерки за коронавируса са същите като за грип - маски, хигиенни кърпички и спирт като дезинфектант.

460 души са в критично състояние от коронавируса в Китай, жертвите са 81

460 души са в критично състояние от коронавируса в Китай, жертвите са 81

Коронавирусът продължава да взема жертви в Китай. Починалите вече са 81, заразените са около 3000. Около 460 пациенти са в критично състояние. За да о...

Коронавирусът се предава от човек на човек - това е сигурно. Но не от всеки на всеки човек. Успокоението:

доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Няма до сега случай - някой пътувал със самолет с болен да се е разболял. Няма случай някой, който е работил заедно с някого в офиса да се е разболял. Има случаи на хора, гледали болни вкъщи - много близък контакт, ежедневен, 24-часов.

Възможността за износ на вируса е ограничена благодарение на мерките, взети в Китай.

доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Заплахата за Европа за внос е на средно ниво.
Какво е коронавирус и какви са симптомите?

Какво е коронавирус и какви са симптомите?

Световната здравна организация (СЗО) предоставя отговори на често задавани въпроси, цитирани от българското външно министерство.

Зараза може да се докаже само при тежко болен човек.

проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: За нов коронавирус ще може да бъде изследван само материал, който е изпратен по надеждния начин - опакован, съхраняван и транспортиран само с подписа на лекар.

Апаратурата, с която в Китай откриха вируса - я има и у нас.

проф. Татяна Червенякова- изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров": Имаме организация ако има такива рискови, съмнителни пациенти, които са засечени по пунктове на страната от епидемиолозите - те могат да бъдат изолирани в инфекциозна болница в специално разкрит кабинет.

За момента ситуацията в България е спокойна.

Доц. Михайлова, ВМА: Има нулев риск коронавирусът да стигне България

Доц. Михайлова, ВМА: Има нулев риск коронавирусът да стигне България

Рискът коронавирусът да стигне България е нулев, каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" началникът на Втора Клиника по инфекциозни заболя...