НОВИНИ

Имат ли шанс за работа младежите с увреждания?

Младежите с увреждания, които излизат от домовете за сираци, трудно си намират работа и не биха могли да заживеят самостоятелно. Този извод правят социалните работници, които работят с тях в Русе. В града 21 момичета и момчета са настанени в общо три защитени жилища. Половината от тях са безработни, въпреки че от Бюрото по труда са ги включвали в различни курсове за квалификация.

bnt avatar logo
от Венета Николова
21:00, 17.11.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Пламен Пенков е в защитеното жилище вече 7 години и никога не е работил, въпреки желанието си и многократните опити да си намери подходящо място. Обучавал се е за шлосер, но казва, че може да се справи добре и като общ работник.

Пламен Пенков
"Много искам да изляза на квартира, но просто пенсията не ми стига. И лекарства си купувам, и консумативи – 129 лева и стотинки е пенсията по болест от държавата."
Светлана Близнакова
"Трудно е, защото повечето шефове на фирми не вземат хора с телкове."

Пламен и още 8 младежи и девойки от защитеното жилище са регистрирани в Бюрото по труда и са били включени в курсове за озеленители и шивачи. Днес експерти по заетостта се срещнаха с тях, за да разберат какви са техните очаквания.

Галина Димитрова – директор на Бюро по труда – Русе
"Идеята е реално на тия лица да им помогнем, да ги включим в обучение, в заетост, за да могат да се почувстват като пълноценни хора."

242-ма души с увреждания са регистрирани в Бюрото по труда в Русе. 80 от тях са започнали работа тази година по национални мерки и програми, по които държавата плаща на работодателите, за да наемат тези хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно президентско посещение на Барак Обама в Европа
Последно президентско посещение на Барак Обама в Европа
Представиха новия сайт на ЦСКА
Представиха новия сайт на ЦСКА