НОВИНИ

Имат ли учениците финансова грамотност?

По-малко от 60% от учениците в начален и прогимназиален клас обсъждат с родителите си въпроси, свързани с парите. Това показва проучване на "Джуниър ачийвмънт". На този фон - учениците не правят и разлика между кредитна и дебитна карта, не осъзнават риска при тегленето на заем. У нас не липсват програми, които да повишат финансовата грамотност сред младите, но те нямат национален обхват. М

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:00, 24.10.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Приходи, разходи и накрая сметката не излиза. Оказва се, че на все по-ранна възраст децата стават потребители, като пазаруват от интернет с картата на родителите си. И тук се появяват рисковете.

Младежите у нас масово не правят разлика между дебитна и кредитна карта. Затова пък тук в Националната търговскобанкова гимназия отделят до 5 часа седмично за практическо обучение как се планира собствен бюджет.

Емилия Иванова - директор на НТБГ, София: Още от десети клас учениците се включват в една атрактивна форма за практическо обучение. Ние имаме 56 учени банки, фирми, застрахователни и статистически институции.
Учителката: Този час трябва по-подробно да се запознаем с откриване на разплащателна сметка на физическо лице.

За какво да внимават, когато сложат подпис под документите на банката и как да боравят с парите си, отвъд ежедневните покупки - учениците от 12 клас управляват собствена банка, макар и въображаема.

Момиче: Искам карта, с която да имам бърз достъп до парите си по всяко време и в същото време да мога да си пазарувам на всякъде с нея.

С навършването на 18 години идва свободата. Заем за мобилен телефон или компютър - възможен е за учениците. Но не всички осъзнават последствията.

Николета Богойска - ученик в 12 клас в НТБГ, София: Много хора се залъгват и теглят пари от банкоподбни институции, но те не разбират, че там лихвата не е за година, а е за месец и те имат да плащат много повече.

В България 3 от 4 домакинства не могат да покрият извънреден разход от 1500 лева. Грешка след грешка отчитат експертите:

Джеймс Йоловски - мениджър програми за финансова грамотност в "Джуниър Ачийвмънт - България": Грешките са свързани с това, че те определят кредита си като доход. Не могат да покриват извънредни разходи. 9 от 10 домакинства смятат, че ще имат драстично отражение върху бюджета им, ако доходите им намалеят с едва 10 %.

И на този фон 2 от 3 домакинства не спестяват въобще. А едва едно от 10 домакинства би потърсило допълнителен източник на доходи като стартира бизнес например. Затова експертите за пореден път напомнят, че финансовото обучение е необходимо и то навсякъде.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временната организация на движението по Аспаруховия мост във Варна се отлага
Временната организация на движението по Аспаруховия мост във Варна се отлага
Каква е функцията на служителя по сигурността на личните данни?
Каква е функцията на служителя по сигурността на личните данни?