НОВИНИ

Името на Македония: Гърция иска „географско или хронологическо“ определение

Решение на спора за името на Бившата югославска република Македония трябва да бъде постигнато в съответствие с предложението на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц на базата на съставно наименование, което включва или географско, или хронологическо определение. Това се заявява в изявление на кабинета на гръцкия министър-председател, с което, както изглежда, се отхвърля най-новото предложение за името - „Република Илинденска Македония“, предаде МИА.

bnt avatar logo
от БТА
15:06, 20.05.2018
Чете се за: 00:25 мин.
По света
името македония гърция иска географско хронологическо определение

В прессъобщението от офиса на Алексис Ципрас се споменава изявлението на премиера на Македония Зоран Заев, според когото името „Република Илинденска Македония“ е компромисно и се приема от двете страни.

В изявлението отново се изтъква необходимостта от извършване на ревизия на македонската конституция.

Приветстваме изявлението на БЮРМ, че решение за името не може да бъде постигнато без „ерга омнес“ (т.е. новото наименование да бъде за всеобща употреба, бел.ред.). Независимо от това, ние насърчаваме нашите съседи да продължат да работят заедно, за да намерим взаимно приемливо решение с географско или хронологическо определение в съответствие с пакета предложения на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц.

Почти всички опозиционни сили в Гърция отхвърлиха като „иредентистко“ предложението Македония да бъде преименувана на "Република Илинденска Македония".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без топла вода ще бъде центърът на София от 20 до 29 август
Без топла вода ще бъде центърът на София от 20 до 29 август
Екатерина Захариева пристигна в Буенос Айрес за срещата на Г-20
Екатерина Захариева пристигна в Буенос Айрес за срещата на Г-20