НОВИНИ

Имитиращите млечни продукти от днес се продават на отделни щандове

Имитиращите млечни продукти от днeс трябва да се продават само на обозначени щандове в магазините, при това опаковани в индивидуални опаковки. Продуктите, които не отговарят на тези изисквания, трябва да се изтеглят от търговската мрежа.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:49, 14.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Поне веднъж седмично 92-годишната Екатерина отива до кварталния магазин за сирене.

Екатерина: Тук, където пазарувам има едно прекрасно сирене, 11 лева.

От днес сиренето, което Екатерина харесва, не може да стои на един щанд с имитиращите млечни продукти. Именно това е проблем за тесните квартални бакалии и много от тях са се отказали изобщо да предлагат такива продукти.

„Магазинът е малък и няма място за всички артикули“, споделя собственик на магазин.

;

Новите правила изискват имитиращият млечен продукт да бъде отделен и ясно обозначен.

Димитър Димитров - експерт в Министерството на земеделието: На неговия етикет трябва ясно с достатъчно големи букви, които трябва да са с не по-малко от 75% от буквите на търговското наименование де бъде написано ясно и точно, че е имитиращ продукт.

На етикета трябва да се посочи с какво е заменена естествената млечна съставка, както и използваното количество. Досега нямаше ясни правила кой отговаря за етикетирането и често в магазина при поставяне на нов етикет се пропускаше основна информация.

Симеон Присадашки - зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите: Сега с тази наредба тази отговорността се вменява единствено на производителите.

Някои от големите вериги магазини обявиха, че в асортимента им изобщо няма охладени имитиращи млечни продукти, в други вече има поставени специални щандове. От Агенцията за безопасност на храните започват проверки за спазването на наредбата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха грипна епидемия в областите Бургас, Стара Загора и Шумен
Обявиха грипна епидемия в областите Бургас, Стара Загора и Шумен
Манфред Вебер ще посети България на 19 май
Манфред Вебер ще посети България на 19 май