НОВИНИ

Имотни измами в айтоските села Ръжица и Разбойна

Земите на над 110 души са заграбени в айтоските села Ръжица и Разбойна. Въпреки че кметът, помогнал на престъпната схема, е вече осъден, повече от три години хората не могат да използват нивите си.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:16, 05.06.2016
7805
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Земите на над 110 души в айтоските села Ръжица и Разбойна са заграбени след измама с пълномощни. Фалшивите документи подписва бившият кмет на селото Юсеин Мухарем и схемата се завърта. Чрез тях се преотстъпва правото на ползване на между 3000 и 5000 дка за 10, 15 и 20 години на 32 годишният Сабри Халил.

Ибрям Хасан: Не бях чувал такива неща - тежест на нивите, какво е това тежест. Казаха ми имаш договор за 10 години на нивите.
Жеко Жеков: Отиват и ми изорават лозето, лозето. Аз съм на 64 години, то е моя собственост от дете, откакто се помня. Имам натурален акт, имам скици. Имам всякакъв вид документи за това нещо и съседи ми се обаждат - изораха ти лозето. Как ще ми изорат лозето, аз не мога да повярвам, как ще ми изорат лозето.

Пълни признания пред камерата направи и самият кмет, който е издал фалшивите пълномощни, с които са сключени договорите.

Юсеин Мухарем, бивш кмет на село Ръжица: Грешката е моя, не се усъмних, понеже лицата бяха при тях, той ги работи земите, но не осъзнавах, че той може да постъпи така с 15-20 годишни договори.

Екипът на БНТ неколкократно потърси сочения за виновен от съселяните си арендатор. Накрая успяхме да го хванем в кратък телефонен разговор пред стопанството му.

Сабри Халил: От 2013 г. ме разследват, всичко е реално. - А вие взимали ли сте такива пълномощни или не сте взимали? - Как ще взема така пълномощно бе човек, ние сме ходили с хората и сме подписвали пълномощните при кмета. Не мога да разбера за кой кмет става въпрос, сегашния или предишния? Предишният, той нали затова е осъден. Предишният кмет не знам какво въображение има, иска нещо да се представи ли какво, вече ако той говори нещо по мой адрес, вече той си отговаря за неговите постъпки, аз не знам за какво става въпрос...

Халил затвори телефона и той остана изключен. БНТ потърси за коментар МВР и прокуратурата.

Цветелина Рандева, говорител на ОД МВР-Бургас: Можем да кажем, че имаме осъдителна присъда за лице, което е съпричастно към установената документна измама, а към момента продължават проверките, които са назначени от Районна прокуратура Айтос.

От писмения отговор на Апелативната прокуратура в Бургас става ясно, че при тях има едва две досъдебни производства и две предварителни проверки. Досъдебните производства са образувани срещу неизвестен извършител като прокуратурата изтъква, че кметът Юсеин Мухарем вече е осъден.

Нотариус Георги Георгиев от Айтос при който са сключени договорите с фалшиви пълномощни, обясни в телефонен разговор, че веднага след като е разбрал е престанал да заверява нови договори на Сабри Халил. Нещо повече той добави, че Халил се е уплашил от жалбите и е започнал да разваля с анекси част от договорите. Останалите обаче остават в сила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е пробацията и наистина ли превъзпитава?
Какво е пробацията и наистина ли превъзпитава?
Успехът на най-продавания сериал на БНТ Под прикритие
Успехът на най-продавания сериал на БНТ "Под прикритие"