НОВИНИ

Имплантирането на дефибрилатор - метод за лечение на сърдечно-съдови заболявания

България е на първо място в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания. На тях се дължат два от всеки три случая с фатален край. Редица лекари смятат, че най-сигурният метод за лечение е имплантирането на дефибрилатор. Устройството обаче е скъпо, а Здравната каса не плаща цялата сума за закупуването му.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:56, 16.01.2018
5909
Чете се за: 00:57 мин.
Още

След инфаркт, 4 операции, 4 пъти в кома и десетки припадъци - Валентин казва, че живее втори, дори трети живот. От две години има имплантиран пейсмейкър. Не може да си позволи да доплати за кардиовертер дефибрилатор.

Валентин Борисов: Това, което в момента ме държи жив, е само подаването на определен електричен импулс-сигнал. Това не може да ме спаси. Докато другото ако човека го има имплантирано - човек не умира с дефибрилатора.
д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиосимулация и електрофизиология в България: Идеята на това устройство е да разпознае възникващите животозастрашаващи аритмии, да ги детектира и когато ги детектира, да ги лекува чрез подаване на високоволтови, високоенергийни импулси.

И тук идва проблемът с парите - част от тях трябва да дойдат от джоба на пациента.

доц. Васил Велчев, завеждащ Сектор Електрокардиостимулация в УМБАЛ „Света Анна - София“: В момента касата поема 6 000 лева от цената на устройството, независимо от неговата цена. Тоест ако устойството струва 10 000 лева, какъвто е случая за тези, които имат един електрод дефибрилатори - касата поема 6, пациентът плаща 4.

Миналата година са били импантирани дефибрилатори само на 137 пациенти.

За сравнение в съседна Сърбия годишно се импантират над 500. Там, както и в Унгария, Гърция и Албания, устройствата са безплатни за пациентите.

доц. Ивайло Кожухаров, завеждащ сектор електрокардиостимулация в Национална Кардиологична болница: Медикаментозното лечение - на ден може би за кратък период от време е изгодно, обаче във времето разпределено излиза горе-долу около 3 пъти по-скъпо.

Затова призивът на лекарите от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология е касата да започне да плаща 100 % от цената на определен брой дефибрилатори за вторична превенция. За да може повече хора да стигат живи до болницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли нашествие на агитация за секти?
Има ли нашествие на агитация за секти?
Белград за убийството на сръбския лидер Иванович: Атентат срещу всички сърби
Белград за убийството на сръбския лидер Иванович: Атентат срещу всички сърби