"Инерком" обжалва забраната да купи ЧЕЗ

Дружеството внесе своето възражение във Върховния административен съд, ден преди магистратите да излязат във ваканция.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
преди 2 години
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Инерком обжалва забраната да купи ЧЕЗ

Компанията "Инерком" обжалва забраната на Комисията за защита на конкуренцията да купи ЧЕЗ. Дружеството е внесло своето възражение във Върховния административен съд днес.

Антимонополната комисия забрани на "Инерком", която е собственост на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ с мотив, че това ще доведе до нелоялна конкуренция на пазара на ток. От КЗК обосновават решението си с факта, че компанията купувач притежава слънчеви панели и купувайки доставчика на ток в Западна България ще бъде в по-благоприятна позиция от конкурентите си.

"Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган. Очакваме бързо и справедливо решение от страна на ВАС", каза Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком".

Само след ден започва едномесечната лятна ваканция на съда. В случай, че ВАС отхвърли жалбата тя може да бъде обжалвана още веднъж. Ако съдът я уважи, това не означава веднага одобрение на продажбата, а връщане на текста за ново произнасяне от КЗК по сделката. Без съгласие на антимонополистите продажбата не може да бъде завършена.

По сделката с продажбата на ЧЕЗ трябва да се произнесе и Комисията за енергийно и водно регулиране. Ведомството обаче все още няма законови критерии, по които да го направи.


Топ 24
Най-четени