НОВИНИ

"Инерком" обжалва забраната да купи ЧЕЗ

Дружеството внесе своето възражение във Върховния административен съд, ден преди магистратите да излязат във ваканция.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:50, 30.07.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
инерком обжалва забраната купи чез

Компанията "Инерком" обжалва забраната на Комисията за защита на конкуренцията да купи ЧЕЗ. Дружеството е внесло своето възражение във Върховния административен съд днес.

Антимонополната комисия забрани на "Инерком", която е собственост на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ с мотив, че това ще доведе до нелоялна конкуренция на пазара на ток. От КЗК обосновават решението си с факта, че компанията купувач притежава слънчеви панели и купувайки доставчика на ток в Западна България ще бъде в по-благоприятна позиция от конкурентите си.

"Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган. Очакваме бързо и справедливо решение от страна на ВАС", каза Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком".

Само след ден започва едномесечната лятна ваканция на съда. В случай, че ВАС отхвърли жалбата тя може да бъде обжалвана още веднъж. Ако съдът я уважи, това не означава веднага одобрение на продажбата, а връщане на текста за ново произнасяне от КЗК по сделката. Без съгласие на антимонополистите продажбата не може да бъде завършена.

По сделката с продажбата на ЧЕЗ трябва да се произнесе и Комисията за енергийно и водно регулиране. Ведомството обаче все още няма законови критерии, по които да го направи.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки
Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки
МОН оповести новостите при външното оценяване за VII клас
МОН оповести новостите при външното оценяване за VII клас