НОВИНИ

Информационен ден на българите в Австрия се проведе за трети път

Над 650 гости, 25 щанда, 12 семинари, два филма – така изглеждаше третото издание на Информационен ден на българите в Австрия, което се проведе във Виена на 10 ноември. Организатори са българските медии във Виена със съдействието на посолството на Република България в Република Австрия.

информационен ден българите австрия проведе трети път
bnt avatar logo
от БНТ
13:49, 13.11.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Събитието се провежда с вход свободен и в основата му стои идеята българската общност в алпийската държава да получи важна информация, необходима за легалния и успешен престой в страната. Форумът дава възможност на български фирми и експерти в Австрия да представят и популяризиран своята дейност сред сънародниците ни, а специалните гости от България помагат за изграждането на мост между диаспората и страната.

В 10:00 часа събитието беше открито от организаторите Александър Детев и Иван Карчев. Приветствено слово отправиха посланикът на Република България в Република Австрия доктор Иван Сираков, директорът на Българския културен институт “Дом Витгенщайн” доц. д-р Румяна Конева и специалните гости от България - актьорът и музикант Камен Воденичаров, журналистът Георги Тошев, авторката Албена Ненкова, режисьорът Искрен Красимиров, IT-експертът Светлин Наков и бизнесконсултантът Вергиния Къшева-Накова.

“Всяко събитие, което стимулира българите да общуват помежду си и да си помагат трябва силно да се подкрепя. Другите народи си говорят, споделят, обсъждат и правят опити да се разбират повече от нас. Ние все повече се затваряме и самоизолираме в собствените си черупки. Трябва да разчупваме стените и бариерите издигнати между нас. Денят на българите във Виена прави точно това. Аз се радвам, че бях една малка част от този диалог и взаимопомощ“, споделя Воденичаров, който гостува на събитието като посланик на българското вино по покана на наша винарна във Виена.
;

Събитието завърши с представяне на новия документален филм, посветен на 80-годишнината на актрисата Невена Коканова - “Пътуване”. Филмът е създаден от архивни кадри и личния архив на голямата актриса. Българите във Виена си припомниха някои от емблематичните роли на Коканова във филмите “Инспекторът и нощта”, “Тютюн”, “Отклонение”, “Крадецът на праскови”.

Българите подкрепиха и три благотворителни каузи – “Оле Мале” долетяха с коледни играчки, изработени от майки на деца с увреждания, доктор Анелия Хохвартер участва с книгата си “Пътуване” и кампанията “Локомат за България”, а българите в Австрия подкрепиха “Капачки за бъдеще” с няколко килограма пластмасови капачки, които ще подпомогнат закупуването на кувьози за болници в малки населени места в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три години от атентатите в Париж
Три години от атентатите в Париж
Фандъкова провери ремонтните дейности в Северния парк
Фандъкова провери ремонтните дейности в Северния парк