НОВИНИ

Проф. Ингрид Шикова: Урсула фон дер Лайен се появи като компромис

Проф. Ингрид Шикова, бивш съветник на представителството на ЕК у нас се съгласи, че изборът на Урсула Фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, е сделка. "Защото всичко в ЕС е т.нар "пакетни сделки". Това е начинът да се постига компромис", каза проф. Шикова

bnt avatar logo
от БНТ
18:39, 17.07.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Без такива "пакетни сделки" интеграцията много трудно би вървяла напред, особено с 28 държави членки, които са толкова различни, с различни интереси. Сделки има и ще продължава да има, каза проф. Шикова.

По думите и Фон дер Лайен направи доста обещания от всякакво естество. И за Зелените за борба с климатичните промени, и със социалистите за минамална работна заплата, и с ЕНП за кръговата икономика и завършване на икономическия паричен съюз.

"Аз мисля, че тя намери доброто от всяка група, на което да обърне внимание", каза Шикова и допълни - "Изглежда, че партиите не успяха да намерят най-точните водещи кандидати за този пост. Трябваше да се намери компромис и изведнъж се появи тя като компромис. Компромисът е база на европейската интеграция.

По думите и може би ще иска да направи промени в начина, по който се управлява Комисията, но едва ли ще има много радикални промени в политиките на Комисията. Тя препотвърждава и подкрепя неща, които до голяма степен съществуват, каза проф. шикова.


Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина аниматорът Николай Тодоров
Почина аниматорът Николай Тодоров
Наркобаронът Ел Чапо е осъден на доживотен затвор
Наркобаронът "Ел Чапо" е осъден на доживотен затвор