НОВИНИ

Инициатива на вицепрезидента за създаване на музей на Ботев в Задунаевка

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше на работно посещение в Калофер във връзка с инициативата за превръщането в музей на къщата в украинското село Задунаевка, където за кратко е живял Христо Ботев. В родния град на поета-революционер беше създадена работна група, която се ангажира с реализирането на този проект.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
21:59, 20.02.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Христо Ботев е живял в украинското село Задунаевка почти една година. Там той е преподавал в училището както на младите, така и на по-възрастните български преселници. Къщата, в която е пребивавал, е ремонтирана и скоро ще бъде държавна собственост.

Илияна Йотова: Крайно време е тези две стаи и половина, които са композицията на тази къща да бъде напълнена със съдържание. Нека да го направим за един духовен и притегателен център за всички, които живеят наоколо, които помнят традициите ни, говорят езика ни за близо назад във времето около 250 години.

НМ "Христо Ботев" може да предостави на бъдещия музей в Задунаевка мобилна фотодокументална изложба, която включва 17 табла, пресъздаващи моменти от жизнения път и творчеството на поета и революционер

Ася Николова, директор на НМ "Христо Ботев" Калофер: До ден днешен в паметта на помотомците на тези българи, които Ботев е учил споменът за великия българин е жива и се надяваме, че музеят ще бъде от полза паметта за Ботев, за нашия патрон, за великия българин да остане и по подобаващ начин и в това украинско село.

До дни кметство Калофер ще инициира национален художествен конкурс. Най-добрите творби ще станат част от експозицията в Задунаевския музей

Румен Стоянов, кмет на Калофер: Като приканваме всички ученици от художествените училища, всички художници може да са професионалисти, може и да не са.

В осъществяването на инициативата за създаване на музей на Ботев в украинското село са ангажирани държавни и местни институции, организации и общественици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
23-ма задържани след спецакцията в Благоевград
23-ма задържани след спецакцията в Благоевград
УНСС чества 100 години Катедра "Счетоводство и анализ"
УНСС чества 100 години Катедра "Счетоводство и анализ"