НОВИНИ

​Инициатива за реставрирането на два римски моста край Смолян

Инициатива за реставрирането на два стари римски моста край Смолян подемат членовете на Сдружение "Родопски хайдути". Заедно с това те превръщат в музей Хаджичоневата къща, която е един от малкото запазени паметници на родопската архитектура в областния град.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
09:43, 15.04.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Такива малки детайли правят всеки един предмет в Хаджичоневата къща сам по себе си уникален. Родопските хайдути не могат да се похвалят с ценни експонати, каквито имат големите музеи. Но затова пък всяка старинна вещ, събрана от тях има своята история.

Манол Ружинов - председател на Сдружение "Родопски хайдути": Един пистолет стар, ако не се знае историята му, той просто остава пистолет, а когато вече се знае кой го е носил, какво се е случило, става по интересно и на посетителите, именно на това ще наблегнем в Хаджичоневата къща на детайлите...

Експозицията все още не е подредена, защото доста време е отнело на Сдружението да реставрира и консервира самата триетажна къща. В момента тя се оказва една от малкото запазени в Смолян, представящи самобитната родопска архитектура. Хайдутите постоянно добавят по нещо в интериора ѝ, а някои вещи спасяват дори от боклука.

Манол Ружинов: Аз съм убеден, че в старите мазета и старите тавани на родопчани има страхотни експонати, за съжаление голяма част от хората не могат да възпитат поколението след тях да пазят тези неща.

Съхраняването на историята Родопските хайдути приемат като своя мисия.

Георги Захманов - член на сдружението: Ако го оставим така на самотек след 15-20 години всичко ще изчезне, нашите деца въобще няма да знаят нито кои са, нито какви са.

Идеите на сдружението привличат и Георги Симидчиев, който знае че е потомък на революционни дейци в Родопите.

Георги Симидчиев: Кръвта вода не става, просто това винаги си ми е било, от дете нали съм с такива идеи, даже на мои приятели съм казвал, че искам да си направя чета,... това сдружение като се направи, супер много ме вдъхнови.
Манол Ружинов: Родолюбието за нас не е просто да се обличаш в народна носия или да свириш на гайда или да стреляш със старото оръжие и да ходиш по събори. Родолюбието е начин на мислене, родолюбието е начин на живот.

И като хора на действието родопските хайдути продължават със следващата си идея - реставрацията на двата римски моста на входа на Смолян откъм Рожен. Защото, както казва Манол Ружинов, грехота е тези мостове да са оцелели толкова години, а сега да се рушат и никой да не взима мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Историята на Народния театър оживява в снимки и костюми
​Историята на Народния театър оживява в снимки и костюми
Първа Великденска служба в параклиса на новостроящия се храм Св. Стефан
Първа Великденска служба в параклиса на новостроящия се храм "Св. Стефан"