НОВИНИ

Инициативата на БНТ 2 “Надиграй ме в голямото междучасие” в Благоевград

Ученици от Благоевград днес се включиха в инициативата на БНТ 2 “Надиграй ме в голямото междучасие”. Възпитаници на Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” извиха кръшни хора в двора на училището.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
18:15, 22.04.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Деца от музикалните паралелки показаха как се танцува под звуците на шопската ръченица. Голямо хоро се изви под характерните звуци и ритми на малешевското хоро, характерно за Пиринския край.

Марин Митов – директор на Национална хуманитарна гимназия - Благоевград: "Целта е да се запази българския дух, да се запази нашата идентичност, да се предадат традициите на нашите деца и на нашите поколения, защото смятаме, че това ще съхрани българщината."

Учениците се включиха в хорото с голямо желание и интерес. Според тях е важно младите хора да се включват в подобни инициативи.

Станислав Илчев: "Да може да се запази богатството на България, а и така те се запознават с това, което са правили техните прадеди като обичаи, обредни хора, песни."
Моника Христова: "Какво носи танцът? Удоволствие, огромно удоволствие и се пренасяш в друг свят, не е същото, което е сега."

Към кръшните танци на учениците се присъединиха и техните учители в националната гимназия. Танцовата инициатива се превърна в атракция за много хора, които преминаваха близо до училището, което се намира в центъра на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принс - отиде си една легенда
Принс - отиде си една легенда
Гори бензиностанция на магистрала Тракия
Гори бензиностанция на магистрала "Тракия"