НОВИНИ

Инициативата "Супер фермер" помага за кариерното ориентиране на ученици

Дванадесетокласници от Професионалната гимназия по селско стопанство в Долни Дъбник посетиха животновъдно стопанство в плевенското село Петърница. Това стана в рамките на инициативата "Супер фермер", която помага на ученици да направят своя избор за бъдеща професия.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
23:18, 14.11.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Галина Мирчева е майка на четири деца и собственик на овцевъдна ферма. Завършила е същото училище, на чиито ученици показа стопанството си.

Галина Мирчева, фермер: Тук са 330 животни, това е хранителна лента. Тази хранителна лента от другата страна се зарежда с храна, в един миксер се слагат всичките фуражи.

Преди седем години Галина започнала да отглежда 250 овце, сега вече са 800, а доилната зала е изцяло модернизирана с евросредства. Тя посъветва младежите да са по-смели в мечтите си.

Матей Георгиев, ученик: Професията въобще не е лоша, всеки работи кой каквото му харесва.

Добрина Димитрова: Все още не съм решила към какво да запиша.

В земеделското министерство са убедени, че срещите с успели млади стопани ще насърчат учениците да работят в селското стопанство.

Лозана Василева, заместник-министър на земеделието, храните и горите: Те не виждат за първи път стопанство, в училището са запознати с процесите във фермата, но друго е да бъдат в реална среда.

Според заместник-министъра на образованието инициативата е в синхрон и с политиката за дуално обучение.

Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката: Тази кампания е насочена и към учениците, които ще избират професия, защото има смисъл да учиш тези професии, по които можеш след това много бързо да се реализираш.

По инициативата „Супер фермер" 25 стопанства в цялата страна ще бъдат посетени от над 350 ученици от 21 земеделски гимназии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидал Алгафари представи новата си книга
Нидал Алгафари представи новата си книга
Борисов и Мицотакис обсъдиха реализацията на общи енергийни проекти
Борисов и Мицотакис обсъдиха реализацията на общи енергийни проекти