НОВИНИ

МВР след обира на инкасо автомобил: От бранша подценяват предписанията ни

Пореден дързък обир на инкасо автомобил в столицата. Късно снощи трима въоръжени успяха да задигнат над 300 000 лева. По време на грабежа леко са пострадали служителите на охранителната фирма. Нападателите все още се издирват. Разследващите проверяват дали фирмата е спазила всички изисквания за безопасност. От МВР заявиха, че от бранша подценяват техните предписания.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:15, 28.09.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

На кадрите от охранителна камера, с които БНТ разполага, се вижда как трима маскирани атакуват набелязания инкасо автомобил пред трезор в квартал "Овча купел", където се събират парите. Въоръжени са с пистолети и автомат "Калашников". Сигналът е подаден в 22 :50 часа.

Георги Арабаджиев, заместник-главен секретар на МВР: За да сломят служителите на инкасо фирмата, са използвали физическа сила.

Нападателите успяват да задигнат между 300 и 400 хиляди лева. След това бягат с черен джип. Охранителите се отървават с леки наранявания. Според експерта по сигурността Румен Ралчев охранителният екип е направил основни грешки и лесно е станал мишена. Според правилата задържането на инкасото пред трезора е недопустимо. В спряло положение автомобилът трябва да е в охраняема зона. Не е направен и опит за бягство.

Генерал-майор Румен Ралчев, Професионален колеж по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец": Един наивитет за отваряне на всичките врати. Това все пак е брониран автомобил. Вратите се блокират. Това става само с един бутон. След това има дълга процедура по отваряне. Тя не е толкова лесна. Учудвам се, че този способ не се използва.

От МВР заявиха, че предстои проверка на фирмата, защото има съмнения за компромис с правилата за безопасност.

Георги Арабаджиев, заместник-главен секретар на МВР: Има фирми с множество предписания, множество констативни протоколи, неглижират ги. В резултат от подобни неглижирания се стига до резултат като снощния.

Според Румен Ралчев нивото на сигурност на местата, където се предават парите също трябва да се повиши.

Генерал-майор Румен Ралчев, Професионален колеж по охрана и сигурност "Св. Георги Победоносец": Преди 20 години ние правихме такива центрове, но те бяха абсолютно закрити. Без видимост вътре, за да не се показва ноу-хау какъв тип проверки се извършват на тези автомобили, колко човека са охраната и т.н. Въпросното изчакване изигра лоша шега на охранителите.

От охранителната фирма отказаха да застанат пред камерата ни и заявиха, че няма да коментират случая, докато не приключи разследването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Сопот в подкрепа на уволнения директор на музея
Протест в Сопот в подкрепа на уволнения директор на музея
​150 жалби срещу мобилни оператори са получени в КРС заради роуминга
​150 жалби срещу мобилни оператори са получени в КРС заради роуминга