Интеграцията на деца от ромски произход в образователната система

23 % от децата от ромски произход не биват записвани в детски градини или училища. Огромен процент от тези, които започват своето образование, пък, напускат училищата в ранна възраст. По този повод Синдиката на българските учители, Министерството на образованието и Фондация "Фридрих Еберт" организираха конференция, на която бяха обсъдени предложения за социализация и интеграция на повече деца от ромски произход в образователната система.

от БНТ
преди 3 години
Чете се за: 00:18 мин.
Животът
Интеграцията на деца от ромски произход в образователната система

Някои от предложенията бяха по-засилена съвместна работа между отговорните институции, конструиране на спасителни мрежи най-вече за децата сираци, нов начин за подготовка на преподаватели, по-добро обучение на български език и повече усилия от страна на интелектуалните елити на етносите за интеграция на неграмотните деца.

Пламен Нанков, вицепрезидент КНСБ
Аз съм дълбоко убеден, че ромите не са прости хора. Те просто не са достатъчно образовани. Аз съм убеден, че ромите не са мързеливи хора. Те просто са игнорирани до голяма степен в пазара на труда. Аз съм убеден, че те не са потребители. Те са потенциален човешки ресурс.
Топ 24
Най-четени