НОВИНИ

Интеграцията на ромите скара депутатите

Парламентът отхвърли мониторинговия доклад за 2017-та година по Националната стратегия за ромската интеграция. Преди да стане това обаче, управляващи и опозиция се обвиняваха взаимно повече от 3 часа - чие управление е допринесло или попречило повече за успешното вписване на ромите в обществото.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
20:17, 14.06.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Липсата на образование при част от ромите е пречка за реализирането им на пазара на труда, а незаконното застрояване е един от най-големите проблеми за общинските администрации, отчита докладът. Атмосферата се нажежи след изказването на проф. Станислав Станилов.

Проф. Станислав Станилов, депутат от ПГ "Обединени патриоти": Ние можем да живеем в приличен образ с циганите по един-единствен принцип - дължината на моркова и тоягата трябва да бъдат еднакви. Има един секретен доклад на Европейския съюз, сериозни учени установяват, че циганите не могат да се интегрират.
Антон Кутев, зам.-председател на ПГ "БСП за България": Уважаеми г-н Станилов, аз не казвам, че вие сте човек, който сте склонен към фашизъм, защото уважавам вашия интелект, но казвам, че такова говорене от вашите уста може да доведе в доста други умове тежко объркване. Това, което правите е опасно.
Вежди Рашидов, депутат от ПГ на ГЕРБ: Обидихте Станилов като казахте, че е фашист. Кое му е фашистко, че казва - равни пред закона? Като опрощавахте токове, равни ли бяха с българите, които работят, купуват си жилища, строят къщи, плащат си тока?
Джейхан Ибрямов, депутат от ПГ на ДПС: В България няма нито помощи, нито моркови, предназначени за ромите, но има обаче проекти за ромска интеграция, а едни хора с бели якички ги усвояват тези средства.
Волен Сидеров, председател на ПГ "Обединени патриоти": Да бъдат отделяни те, етническата общност на ромите, и да се говори за интегрирането им е обидно за самите тях, затова съм по принцип против създаването на специални програми, които, вече казано, отиват в ръцете на определени босове, барони и така нататък.

Докладът не беше подкрепен от БСП, ДПС и Воля. Само ГЕРБ бяха изцяло "за", както и 3-ма депутати от Обединените патриоти. Шестима народни представители от патриотите обаче се въздържаха. Така гласовете за приемането на доклада не достигнаха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела​ Меркел под максимален натиск
Ангела​ Меркел под максимален натиск
Вот на недоверие в Атина забавя подписването на договора със Скопие
Вот на недоверие в Атина забавя подписването на договора със Скопие