Интеграцията на ромите скара депутатите

Парламентът отхвърли мониторинговия доклад за 2017-та година по Националната стратегия за ромската интеграция. Преди да стане това обаче, управляващи и опозиция се обвиняваха взаимно повече от 3 часа - чие управление е допринесло или попречило повече за успешното вписване на ромите в обществото.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
преди 2 години
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Липсата на образование при част от ромите е пречка за реализирането им на пазара на труда, а незаконното застрояване е един от най-големите проблеми за общинските администрации, отчита докладът. Атмосферата се нажежи след изказването на проф. Станислав Станилов.

Проф. Станислав Станилов, депутат от ПГ "Обединени патриоти": Ние можем да живеем в приличен образ с циганите по един-единствен принцип - дължината на моркова и тоягата трябва да бъдат еднакви. Има един секретен доклад на Европейския съюз, сериозни учени установяват, че циганите не могат да се интегрират.
Антон Кутев, зам.-председател на ПГ "БСП за България": Уважаеми г-н Станилов, аз не казвам, че вие сте човек, който сте склонен към фашизъм, защото уважавам вашия интелект, но казвам, че такова говорене от вашите уста може да доведе в доста други умове тежко объркване. Това, което правите е опасно.
Вежди Рашидов, депутат от ПГ на ГЕРБ: Обидихте Станилов като казахте, че е фашист. Кое му е фашистко, че казва - равни пред закона? Като опрощавахте токове, равни ли бяха с българите, които работят, купуват си жилища, строят къщи, плащат си тока?
Джейхан Ибрямов, депутат от ПГ на ДПС: В България няма нито помощи, нито моркови, предназначени за ромите, но има обаче проекти за ромска интеграция, а едни хора с бели якички ги усвояват тези средства.
Волен Сидеров, председател на ПГ "Обединени патриоти": Да бъдат отделяни те, етническата общност на ромите, и да се говори за интегрирането им е обидно за самите тях, затова съм по принцип против създаването на специални програми, които, вече казано, отиват в ръцете на определени босове, барони и така нататък.

Докладът не беше подкрепен от БСП, ДПС и Воля. Само ГЕРБ бяха изцяло "за", както и 3-ма депутати от Обединените патриоти. Шестима народни представители от патриотите обаче се въздържаха. Така гласовете за приемането на доклада не достигнаха.

Топ 24
Най-четени