НОВИНИ

Интрига в кметската надпревара за Париж

Депутат от партията на президента Еманюел Макрон обяви, че се кандидатира като независим кандидат. По-рано партията "Република напред" го отхвърли и определи друг представител на местните избори следващата година.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:15, 06.09.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Математическият гений Седрик Вилани обяви, че се кандидатира като независим кандидат на изборите за кмет на Париж. Решението си той обяви в заведение в 14-ти район на френската столица след почти два месеца догадки и спекулации.

Седрик Вилани, независим кандидат за кмет на Париж: През целия си живот преди политиката съм сформирал екипи за решаването на сложни проблеми. Влизайки в политиката, след като бях изпитал свободата на кариера в гражданското общество, исках да се посветя на тази трансформация. Преди лятото участвах в процес по избирането на кандидат и осъзнах ограниченията на политическата система.

Партията на Еманюел Макрон номинира бившия правителствен говорител Бенжамен Гриво за свой кандидат за местния вот. Тогава опонентът му Седрик Вилани призна поражението си, още преди изпълнителното бюро на партията да обяви решението си.

Проучване показва, че математикът Вилани се ползва с повече одобрение сред французите в сравнение със съперника си, но Гриво е доста по-известен.

Със сигурност и двамата кандидати ще се опитат да победят на изборите през март 2020 година настоящия градоначалник-социалист Ан Идалго.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Символите в знамето на Голямоконарската чета
Символите в знамето на Голямоконарската чета
Таня Михайлова пред БНТ: За промените през новата учебна година
Таня Михайлова пред БНТ: За промените през новата учебна година