COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Инвестиция за над 40 млн. евро в стъкларската фабрика на Търговище

Инвестиция от 90 млн. лв. в обновяване на производствена пещ направи стъкларският комплекс "Шишеджам" в завода си в Търговище. Министърът на икономиката Емил Караниколов и шефът на холдинга запалиха символично модернизираната инсталация, която е сред трите най-големи в света.

от Денислава Атанасова
16:30, 02.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Обновената пещ е разположена в завода за плоско стъкло. Строителството на съоръжението продължи близо 8 месеца, като е запазен капацитета на старата пещ - от 725 тона стъкло за денонощие. Въвежда се и нова инсталация за охлаждане.

По думите на главния изпълнителен директор на холдинга "Шишеджам", България е едно от най-важните места за производство на компанията.

Ахмет Кърман, гл.изп. директор на "Шишеджам": Имаме най-голямото съоръжение за производство на стъкло в Европа и едно от най-големите в света. Приносът ни в икономиката на България е около 800 млн. евро, без последната ни инвестиция от 42 млн. евро.

По думите на министър Караниколов, работниците винаги ще бъдат най-ценните и затова им благодари.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Достигнали сте етап, в който всяка година може да получавате наградата "Инвеститор на годината", само че тази награда върви с наградата за най-добър работодател. Работниците все още ще бъдат по-ценни от машините. Благодарение на вас България за миналата година е на 5-то място по икономически ръст и на 2-ро място по ръст на работните заплати. Благодарение на вас имаме рекордни нива на износ.

В стъкларската фабрика в Търговище работят общо 4 пещи в заводите за плоско и домакинско стъкло.

Топ 24
Най-четени
23-годишната Михаела се нуждае от трансплантация на стволови клетки
23-годишната Михаела се нуждае от трансплантация на стволови клетки
Финландия - зеленото председателство на ЕС, което иска да ви изненада
Финландия - зеленото председателство на ЕС, което иска да ви изненада