COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Инж. Атанасов, АПИ: Получаваме между 15 и 20 фалшиви сигнала на ден

Между 15 и 20 фалшиви сигнала на ден за закъсали автомобили получава Агенцията по пътна инфраструктура, заяви в студиото на „Денят започва“ инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ. По думите му сигналите идват от различни места, но АПИ е длъжна да реагира мигновенно.Той добави, че в момента състоянието на пътната мрежа в момента е добро. В този момент има няколко ограничения за движение на тежкотоварни автомобили без ремаркета и полуремаркета в проходите Превала, Роженски, Батак - Доспат, Велинград - Юндола. Проходът Шипка е с около 30 см. сняг на асфалт, Петрохан всичко е нормално. Остава ограничението за тежкотоварно движение на прохода Беклемето на Троян - Карнаре.

от БНТ
08:46, 28.11.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Инж. Атанасов отбеляза, че при случаи с обърнали се тежкотоварни автомобили, отварянето на движението е трудно, защото не само трябва да се обърне многотонната машина, но и не може да се направи без представители на митниците.

Инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ: Катастрофата на Хемус се случи преди снега. Най-вероятно поради заспиване шофьорът на тира минава първо в дясната част след това завива рязко и отива в разделителната мантинела, където се обръща и блокира и двете платна на автомагистралата. Веднага взехме мерки. Самото обръщане на една 5-тонна композиция е сериозно изпитание.

Той подчерта, че е в зимни условия всички шофьори трябва да са оборудвали автомобилите си с нужните зимни гуми. До думите му, множеството пътни инциденти се не само обществен, но и институционален проблем.

Инж. Атанасов заяви, че почистването на пътната мрежа от сняг вчерашния ден е на задоволително ниво и засега няма основания за налагане на санкции на снегопочистващите фирми.

Инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ: Организацията е добра. Ако има някъде проблеми ще анализираме, ако някъде има пропуски ще има санкции.

Инж. Атанасов заяви, че АПИ и Институтът по пътища и мостове прави подробен анализ на опасните пътни участъци в съдействие с Пътна полиция. Той посочи, че в опасни участъци като този до Ловешкото село Микре, където скоро имаше тежка катастрофа с жертви, основен проблем е нарушаването на Закона за движение по пътищата. За конкретния участък той посочи като разрешение строителство на магистрала.

;

За магистралата Русе-Велико Търново инж. Атанасов посочи, че се чака оценка на въздействието върху околната среда, като се очаква цената да е около 2 млрд. лв. Той изрази надеждата, че средствата ще се съберат след въвеждането на ТОЛ системата за таксуване на тежкотоварни автомобили. Той допълни, че срок до 2021 - 2022 г. е изпълним срок за изграждането на инфраструктурния проект.

Строителството на магистралата е обвързано и с изграждането на още три моста над р. Дунав, за което е подписано междуправителствено споразумение между България и Румъния. Инж. Атанасов подчерта, че най-наложително е изграждането на втори мост до Русе, а останалите два моста са предвидени в градовете Гюргево и Силистра.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зелена светлина: Споделена електромобилност в София
Зелена светлина: Споделена електромобилност в София
Борисов: Предстои ни година, в която може да сме водещи и в Изтока, и в Запада
Борисов: Предстои ни година, в която може да сме водещи и в Изтока, и в Запада