Иракският президент внесе искане за оставка

Президентът на Ирак Бархам Салих внесе искане за оставка в парламента, съобщава информационният бюлетин на Ал Маядин, цитиран от РИА Новости.

от БГНЕС
преди 2 месеци
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Иракският президент внесе искане за оставка

Президентът отказа да определи кандидат за премиер, като заяви, че е готов да подаде оставка, вместо да назначи премиер, който е отхвърлен от протестиращите, се казва в докладите. Салих каза в изявление, че тъй като Конституцията не му дава право да отхвърля кандидатите за премиерски пост, той е готов да внесе оставката си в парламента.

Миналата седмица източник заяви, че иракският парламент е забавил гласуването на проектоизборния закон до 23 декември, поради напрежение между депутатите по няколко члена. По-късно беше определено да се назначи нов премиер, който да замени Адел Абдул Махди, подал оставка в края на октомври на фона на продължаващите протести.

Хиляди хора излязоха по улиците на 23 декември, когато политическите сили на страната пропуснаха полунощния срок, за да номинират нов премиер, който да замени Адел Абдул Махди, подал оставка в края на октомври, на фона на продължаващите протести срещу корупцията и политическата система на страната след американската инвазия през 2003 г.

Националните протести в Ирак започнаха в началото на октомври и се развиха във вълни от ескалация. Хората поискаха оттегляне на правителството, както и икономически реформи, по-добри условия на живот, социално благополучие и прекратяване на корупцията. През ноември 66 иракски офицери бяха съдени за прекомерна употреба на сила срещу протестиращи. Досега според иракското здравно министерство в протестите са убити 400 души, а над 15 000 са ранени.

На 31 октомври иракският президент заяви, че властите ще подготвят нов закон за изборите, който ще замени действащия и ще проведат по-справедливи избори в интерес на народа. Той също така заяви, че ще одобри предсрочни парламентарни избори в отговор на антиправителствените протести.

Топ 24
Най-четени